Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Glokal girişim partneri

Küçük ve Orta Boy İşletmelerimiz; KOBİ'ler... Ekonominin dinamosu ve Anadolu Kaplanları'nın resmi tanımı... Bu güne kadar ülkeye kazandırdıkları, inanılmaz. Krizlerden çabuk sıyrılmamızı, az sermaye ile çok istihdam sağlayışımızı, rekor büyümemizi onlara borçluyuz. Fakat her şey bu kadar tozpembe değil. Zira şimdiye kadar bizi taşıyan KOBİ'ler bu halleriyle, büyük zıplamanın önünde engel oluşturmaya başladılar.
Öncelikle ölçek sorunu var. Küçük olsun benim olsun dönemiyle 16'ncı ekonomi olduk fakat 10'uncu ekonomi için küçükler kadar orta ve büyük işletmelere ihtiyacımız var. Bunun da yolu, nitelik ve nicelikte büyümeden geçiyor.
Yabancı yatırım, büyümenin olmazsa olmazlarından. Eskiden ülkeye çekebilmek için, altyapı, hukuk, bürokrasi, vergi gibi teşviklerden söz ederdik. Şükür ki bunları aştık fakat şimdi sorun yabancı yatırımcılar için koşullar elverişli olsa da kültürel açıdan farklı faaliyet ortamlarındaki güçlükler...
Bu aşamada bazı Türk şirketlerinin küreselleştiğini görüyoruz fakat bu yeterli değil. Özellikle büyüdüğünün farkında olmayan şirketlerin, "glokal" girişim partnerlerine ihtiyacı var. Global ile lokal'in (küresel ve yerel) arakesiti ise, işbirliğinde ortak kültür oluşturmayı tanımlıyor.
Globalturk Capital'in kurucusu Barış Öney; tam da bu işi yapıyor. Türk şirketlerine yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar ile ortak iş kültürü oluşturmayı kendine iş edinmiş.
Öncelik Türk şirketlerinin yurtdışında yatırım ya da satınalma yoluyla büyümelerini sağlamak... Kurumsal finansman, yatırım yönetimi, stratejik iş geliştirme, finansal raporlama ve kurumsal yönetişim gibi konuları iş kültürü ortaklığına taşımadıkça, küresel ölçekte iş yapmayı başaramıyorsunuz.
Barış Öney, KOBİ'lerin küresel oyunculuk sürecinde Globalturk Capital'in "hisse ve/ veya performans" yöntemiyle çalıştığını söylüyor. Şimdiye dek enerjiden çağrı merkezine de pek çok alanda bu sistemi hayata geçirmişler.
2016'ya dek 150 milyar $'a ulaşması beklenen yabancı doğrudan yatırımlar, en az 2 bin işletmemizi küresel arenaya taşıyacak gibi görünüyor.
Böylesine yüksek ve hızlı sermaye girişini hazmetmenin Türk şirket sahipleri ve profesyoneller için kolay olmayacağı kesin. En büyük sorun bugün glokal girişim partneri bulmak ve ortak iş kültürü oluşturmak. İlk 10 büyük ekonomi olmayı, kolay mı sanıyordunuz siz!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA