Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

"Obama, Türkiye'yi neden aradı?"

WASHİNGTON

Ortadoğu ülkeleri kaynıyor.
Arap coğrafyası değişimin eşiğinde. İsrail Türkiye ilişkileri eskisi gibi değil. Ve İran'la ilişkileri nedeniyle "Batı" nın gözü Türkiye'nin üzerinde...
Ayrıca Türkiye'de son Ergenekon operasyonu nedeniyle iki gazetecinin gözaltına alınması da ABD kamuoyunun kapsama alanı içinde.
Bu zeminde, AB'den sorumlu Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış'la birlikte ABD'nin başkenti Washington'dayız.
Dışişleri mensupları resmi yazışmalarda "Vaşington" diye yazıyor. Vaşington'da hava bir hayli karışık. Geceleri çok soğuk, sabah serin, öğlenleri sıcak, akşama doğru bahar havasında.
İnsana, ABD-Türkiye ilişkilerini hatırlatıyor...
Devlet Bakanı Bağış'a birkaç günlüğüne geldiği Washington'da ABD Türkiye ilişkilerini soruyoruz.
Bağış şöyle diyor: "İyi durumdayız. Eskisi gibi çantada keklik değiliz, iki egemen ülke ilişkisi nasılsa öyle bir ilişkimiz var. Bazı konularda karşı çıkıyoruz, bazı konularda anlaşıyoruz. Çünkü Türkiye çok daha istikrarlı ve çevresinde etkin bir ülke. Öyle olduğu için, son Ortadoğu olayları olduğunda ABD Başkanı Obama, Başbakanımızı 5-6 kere aradı. Başka bir ülkeyi değil Türkiye'yi aradı. Türkiye'nin gücünü ve etkisini bunlarda görüyor ve saygı duyuyor."
ABD'yi iyi bilen Bağış'a 2002'de iktidara gelen AK Parti'ye bakışının değişip değişmediğini soruyoruz...
Şöyle diyor:
"İlk geldiğimizde şüphe vardı, 'Bu adamlar ne yapacak, Türkiye'yi nereye götürecekler?' diye.
9 yılda Türkiye çok modern bir ülke oldu. Çok gelişti. İç sorunları açısından da önemli şeyler yaptı. Değişime direnç gösteren güçlere, darbe çığırtkanlarına rağmen bunlar yapıldı. Bunları görüyorlar. Ama daha iyi anlatmamız gerekiyor."

Bağış, bu gezide ABD kamuoyuna "Yeni Türkiye"yi anlatmaya çalışacak. Ama aynı zaman da o kamuoyunun özellikle son Ergenekon tutuklamalarına ilişkin sorularına cevap verecek...
İlgiyle izleyeceğiz...



YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA