Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Mutluluk kokuları

Eskiden ülkemizde "Yabancı malıdır, Avrupa'dır, ithaldir" demek satış artırırdı her zaman. Öyle pazarlanan şey Türkiye'de üretilmiş ise, soruşturulurdu "dolandırıcılık". Her gün duyulan "Biz adam olmayız" lafımız gibi, o kompleks ayıbı da her karşıma çıktıkça moralimi bozardı.
Çok şükür, durum tersine dönmekte. Koca koca ilanlar yayımlanıyor, "Malımız 100% Türkiye'de üretilmiştir, içinde hiç yabancı katkısı yoktur" diye.
Bunu gördüm ya... Gözüm açık gitmeyeceğim.

***
Çarpıcı bir basın fotoğrafı: Dört genç erkek, bir genç kadın müsamerede hayalet rolüne çıkmış gibi ak çarşaflara bürünmüşler. Haberden anlıyoruz ki kefen rolünde çarşaflar.
Diyarbakır'da eylem yapan bu vatandaşlar ANTEK-DER üyeleri. O adın açılışı: Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Refahını Yükseltme ve Dayanışma Derneği.
Anestezi deyip geçmeyin. Bir yeriniz kesilip dikilirken ağrı sızı kesici madde gerekli özenle verilmezse anlarsınız o uğraşın önemini. Çıkan karışıklık yaşamsal risk de yaratır; kefenlerin simgesel anlamı belirginleşir.
Eylemle dile getirilen haklı şikâyetlerin çoğu çalışma koşullarına ilişkin özel noksanlar. Ama toplumumuzda genel yakınma konusu olanları da var. Hak ettikleri saygı seviyesine ulaşılamamış. "Ego tatminine maruz kalmakta" imişler. (Üstlerinde yer tutabilmiş kişilerin kendilerini ezmeye çalıştığı anlamına geliyor herhalde). Tamam da, kaç vatandaşımız öyle durumlardan yakınmaz ki?
"Doktorlar kadar saygı görmek istiyoruz" demişler. İyi düşünsünler bence. Allah'ın günü birçok hekimimiz sille tokat saldırıya uğramakta.
En çok da "Genellikle kız çocuğumuz oluyor" diye yakınmalarının üstünde durmak gerek. Çünkü bunun kefenli şikâyet konusu yapılması toplumumuzdaki vahim bir değerlendirme noksanını yansıtıyor.
Feminizm vaazı verecek değilim burada. Yalnızca keselere hitaben ekonomimizden söz edeceğim.
Yerli ve yabancı uzmanlar ağız birliğiyle "Hem daha çok kadınınızı üretime sokar, hem de onların eğitim düzeyini yükseltirseniz çok daha çabuk zenginleşirsiniz" demekteler.
Dört motorlu uçağınız olduğunu düşünün. Bir kanattakiler tamam. Öteki kanattakilerden biri çalışmıyor, ikincisi de teklemekte. Durumu düzeltirseniz daha az benzin yakar, daha güvenli ve hızlı uçarsınız.
Ona göre...
Benim uzun süre kızım olmadı. İleri yaşta o nimete kavuşunca tarifsiz mutluluklar yaşamaya başladım. Uygarlığa daha yakın insanın nasıl yetiştiğini görüyorum.
Kız babalığını kolaylaştıracağını bilseydim erken yaşta başlayarak anestezi gazı koklardım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA