Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Araplar'ın gözüyle

Lübnanlı yazar Amin Maalouf "Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri" adlı kitabında şöyle der: "Tanrı adına yağmalayarak, katlederek iki yüzyıl Kutsal Topraklar'da kaldılar. Müslüman dünyanın kalbine Batı'nın bu barbar istilası, uzun bir yozlaşmışlık ve cehalet dönemini başlattı."
Peki, Tunus ve Mısır'da "Yumuşak güç", Libya'da "Sert Güç" kullanılan, Suriye, Yemen ve sırasını bekleyen diğer Müslüman ülkelerde de hem sert, hem yumuşak güçle desteklenen isyanlar veya devrimler, sular durulduktan sonra Araplar tarafından nasıl değerlendirilecek? Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in tanımladığı gibi "Yeni Haçlı Seferleri" mi denecek? Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant'ın "Dil sürçmesi" ile itiraf ettiği, yeni-eski diye ayrım yapmadan "Haçlı Seferleri"nin 21'inci yüzyıl versiyonu olarak mı görülecek? Yoksa, "Demokrasi misyonerliği" diye mi nitelenecek?
Cevabı öğrenmek için epeyce bir süre beklememiz gerekecek ama bazı ipuçları filizlenmeye başladı bile.
Cezayir gazetesi "L'Expression" üç gün önce Cezayir'deki "Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi"nde düzenlenen konferansa ilişkin bir haber yayınladı. Konferansta Libya krizi değerlendiriliyordu. Konuşmacılar da Cezayir ordusunun iki emekli generaliydi.
Bakın, emekli Korgeneral Abdülaziz Mecahed o konferansta Libya'ya NATO operasyonunu nasıl yorumladı:
"Magrip bugün eski sömürgeci güçlerin halkları özgürleştirmek bahanesiyle bölgeye dönüşlerine sahne oluyor. Bir zamanlar Batılılar bizi medenileştirmek için işgal ettiklerini söylüyorlardı. Bugün ise diktatörlerden kurtarmak istedikleri bahanesiyle mahvediyorlar. Batılılar biz Araplar'a karşı tuhaf bir mantık yürütüyorlar: Sizi yeniden inşa etmek için yıkıyoruz!"
Sonra ekledi: "Bir Amerikalı subay 2007'de gazetecilerin önünde şöyle bir itirafta bulunmuştu: 2001 yılında İslam coğrafyasıyla plan hazırladık. Bu plan 7 ülkenin yeniden yapılandırılmasını ve ABD koruması altına girmesini hedefliyor. Bu ülkeler Irak, Suriye, Lübnan, Somali, Sudan, Libya ve İran."
General Mecahed'in adını vermediği Amerikalı subay gerçekten böyle tuhaf, akıl ve mantık dışı itiraflarda bulundu mu bilmiyoruz ama "Batılılar bize 'Sizi yeniden inşa etmek için yıkıyoruz' mantığını dayatıyorlar" değerlendirmesi, "Arap devrimleri"ne Arap bakışının anlamlı bir örneği olarak şimdiden güncel tarihin sayfalarına geçti
...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA