Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir sınav sorusu

Bugün yazıyı kısa tutacağım. Ve meraklılarına bir ev ödevi vereceğim. İsterseniz yanıtlarınızı yarın akşama kadar e-mail ile ulaştırabilirsiniz. Söz, yayınlayacağım.

***
Paris'te Diderot Üniversitesi bünyesinde, Fransız Devrimi döneminin önemli bir doktorunun adını taşıyan fakülte var: Xavier de Bichat Tıp Fakültesi.
İşte o fakülte dört gün önce yaptığı yıl sonu yazılı sınavında öğrencilerden "İnsan hakları"nı konu alan ilginç bir soruyu yanıtlamalarını istedi. Soru aynen şöyle:
"İsrail'in 2008-2009 kışında Gazze'ye düzenlediği Dökme Kurşun operasyonu sırasında Refah'taki hastanede görev yapan bir doktorsunuz. Cankurtaran araçları hastanenize 22 ceset getiriyor. Hepsi de aynı soyadını taşıyor: El-Daya. Cankurtaran sürücüleri ve El-Daya ailesinin hayatta kalabilen üyeleri, 22 kişinin 'Klasik bir bombardıman'da öldüklerini söylüyorlar.
Sizce İsrail'in bu toplu infazı nasıl tanımlanabilir? Savaş suçu mu, insanlığa karşı işlenmiş suç mu, soykırım mı? Bu farklı suç kavramlarının tanımlarını da göz önünde bulundurarak, yorumunuzu yapın."
***
Evet, Diderot Üniversitesi'ne bağlı Xavier de Bichat Tıp Fakültesi'nin Salı günü yapılan yıl sonu sınavında öğrencilere yönetilen soru bu.
Öğrenciler cevapladılar. Ya siz? Yanıtlarınızı bekliyorum. Tabii gerekçeleriyle birlikte. Buyurun, söz sizin...
Araştırmalarınıza katkı için birkaç "Teknik" bilgi de vereyim: İsrail'in 27 Aralık 2008'de başlayıp 19 Ocak 2009'a kadar süren "Dökme Kurşun Operasyonu"nda toplam 1.315 Filistinli hayatını yitirdi. Kurbanların 410'u çocuk, 100'ü kadındı. Gazze'deki Filistin İnsan Hakları Merkezi'ne göre kurbanların yüzde 65'ini siviller oluşturdu. İsrail'e göre, 1.315 değil 1.166 Filistinli öldü ve bunların yüzde 39.2'si sivildi. İşgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarını izleyen İsrailli sivil toplum örgütü "B'Tselem" ise operasyonun 1.387 Filistinli'nin hayatına mal olduğunu hesapladı. Bunların 773'i sivil halktandı (252'si 16 yaşın altındaki çocuklar), 330'u militandı (19'u çocuk), 248'i de güvenlik görevlisiydi.
***
Bir kez daha tekrarlıyorum: Gelecek yanıtları köşenin elverdiği ölçüde yayınlayacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA