Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Afife'de hayal kırıklığı..

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen dostumun, orkestrayı bizzat yönettiğini öğrenince "Bu bale kaçmaz" diye yollara düştüm, iki arada, bir derede..
Gittim ki, Galaymış meğer.. Herkes orda..
Başladı.. Bitti..
Ellerim birbirine gitmiyor.. Ben alkışlardan Süreyya'nın yıkıldığını bilirim.. Duyulan, "Nezaket" alkışları..
Oysa, hem de "Canlı" müzikle bir bale.. Hem de balemizin süper starlarının nerdeyse hepsi sahnede.. Niye bu coşkusuzluk?..
Afife, 14 yıl önce Ankara ve İzmir'de sessiz sedasız bir kaç temsilden sonra ortadan kaybolmuşmuş meğerse.. Niye kaybolduğunu seyredince anladık..
Gerçekten harikulade bir müzik var ortada, Turgay Erdener'in.. Koy CD'sini setine, saatlerce tekrar tekrar dinle.. O kadar güzel.. Hele Kurtuluş Savaşı ve Afife'nin Selahattin Pınar'la evli olduğu dönemlerdeki yorumlar olağanüstü.. Orkestra da nasıl hakkını vererek çalıyor..
Ama sahnede gördüklerimiz sıradan bile değil.. Bir defa liberettoyu yanlış yazmış Beyhan Murphy.. O 48 bölüm TV dizisi olabilecek kadar renkli, yoğun hayatı, bir çizgi roman gibi özetlemiş.. İki perdeye her şeyi sığdırmaya kalkışmış..
Koreograf Beyhan Murphy de ortaya akılda kalıcı tek dans koyamamış.. İsveç jimnastiği gibi hareketler.. "19 Mayıs'ın statlardan salonlara alınması bu olmalı herhalde" diye düşünüyor insan..
Bahar Korçan gibi iddialı bir ismin kostümlerini anlamak hiç mümkün değil.. Bir bakıyorsunuz gerçekçi.. Bir bakıyorsunuz stilize.. Bir bakıyorsunuz simgesel.. Üslup yok..
O zaman seyre değer pek bir şey de kalmıyor sahnede.. Deniz Zirek, İlke Kodal gibi iki süperstar dansçı, koreografi imkan verse harikalar yaratacaklar, hissettiriyorlar. Ama yok..
14 sene evvel kimsenin farkına varmadığı Afife'yi tavan arasından bulup, sahne ışıklarına indirmek kimin fikriydi acaba?.
Sevgili Dostum Rengim Gökmen'e de bir notum var..
Programda "Orkestra Şefi: Prof. Rengim Gökmen" yazıyor.. Ordaki "Prof." ön ekine ne gerek var?. Dünyada Orkestra Şefliği'nden, hem de Uluslararası Orkestra Şefliğinden öte ünvan, makam var mı?.
Herkes profesör olabilir, dostum. Ama herkes Rengim Gökmen olamaz.. Ben adınızı severim ve sayarım. Önündeki eki değil!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA