Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Faiz lobisinin sinirleri niye bozuldu?

Dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "döviz kuruna karşı faiz silahını kullanmayacaklarını ve politika faizini ve borç verme faizini değiştirmeyeceklerini" söyledi.
Dolayısıyla Merkez bundan böyle faiz lobisinin isteği olan "yüksek faizdüşük kur" politikasını uygulamayacak.
Peki bu açıklamanın ardından faiz lobisinin sinirleri niye bozuldu? Çünkü faiz lobisi küresel düzeyde düşük fiyattan topladığı parayı çok yüksek fiyattan kısa vadeli olarak Türkiye'ye satmayı iş edinmişti.
Fakat ABD Merkez Bankası'nın dolar basımını azaltacağını açıklamasıyla Türk parası değer kaybedince lobinin eline faiz kazancından pek bir şey kalmadı. Hatırlayacaksınız lobi hem faizden hem de Türk parasının değerlenmesinden kısa vadede yüksek kazançlar elde etti. Şimdi lobi yine aynı oyunu oynayacağını düşündü ama olmadı. Merkez bu defa 2006'da olduğu gibi faizleri artırmadı.
Hatırlayın o dönemde yine ABD Merkez Bankası faizleri çoğalttığında gelişen ülkelerden para çıkışı oldu. Bunun üzerine kurlar yükselince bizim Merkez borç verme faizlerini tam altı puan yükseltti.
Tabii bundan lobi kazandı ama enflasyon hedefin iki katına yükseldi.
Oysa şimdi tam aksine Merkez faiz artırmayacağını açıklayınca kazançları azalacağından lobi kendini kaybetti
. Çünkü eskiden olduğu gibi ucuz fiyattan döviz alıp gidemiyorlar artık. İşte bu nedenle lobinin elemanları öyle yazılar yazıyorlar ki, Merkez' in bir şey bilmediğinden bu ülkenin ufuksuzluğuna kadar eleştiri getiriyorlar. Anlaşılan sinirleri çok bozuk. Bunlardan bazıları geçmiş dönemde Merkez'de görev yaptı. Onların yönetici olduğu dönemde Merkez Türkiye'ye yüzde 28 reel faiz ödetti. Yani enflasyondan arındırılmış faizler yüzde 28 düzeyindeydi. Kısaca bu ülkeyi soydurdular. Oysa en iyi merkez bankası yöneticisi ülkesine en az reel faiz ödetendir. Ve görev başındayken bu ülkeye yüzde 28 reel faiz ödeten kişiler şimdi merkezi eleştiriyorlar. Oysa merkez şu anda en az reel faiz ödeterek bu ülkenin soyulmasını engelliyor. Gelelim faiz lobisinin tutarsızlığına...
Lobi kur riskinin Merkez Bankası'nda olmasını istiyor. Oysa dalgalı kur rejiminde kur riski yatırımcının üzerindedir. Niye yatırımcının üzerindedir kur riski? Çünkü kur riski Merkez Bankası'nın üzerinde olduğunda yatırımcı aşırı risk alarak kalitesiz yatırımlar yapabilir. Nasıl olsa kurdan zarar etmeyeceğini düşünür bu yatırımları yaparken. Aslında ahlaki zafiyet içindedir. İşte bu nedenle sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçilerek bu ahlaki zafiyet ortadan kaldırılır. O halde Merkez faiz artırsın diyen faiz lobisinin tutarsız olduğunu söyleyebiliriz. Anlayacağınız bu tutarsız faiz artırım taleplerini Merkez artık yerine getirmeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA