Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Mahalle baskısı olur mu?

Seçmeli Kuran dersinin müfredata girmesi benim açımdan sorun değil. Ebeveyn istiyorsa çocuğunun Kuran dersine girmesine olanak sağlanmalı. Daha önce de yazmıştım. Seçmeli de olsa ben oğlumun din derslerine girmesini isterim şahsen. İslami ritüellerin ne olduğunu bilmesi ona ileride hiç arzu etmesem de ateist olacak olsa bile avantaj sağlar. Bildikleri zarar getirmez.
Ancak her anne benim gibi düşünmeyebilir. Evladının dini eğitim almasını reddedebilir. Bu da çok doğal bir hak. Korkum bundan sonra bu dersleri almayanlara karşı oluşacak önyargı ve buna bağlı yaşanacak çatışmalar. Kimine göre böyle bir tehlike yok ama bana göre var. Belki batıda, büyük şehirlerde daha az olur ama adım gibi eminim ülkenin geri kalan kısmında çok şiddetli bir mahalle baskısı yaşanacak. "Nerden biliyorsun?" demeyin sakın. Biliyorum. Çünkü bu konuda tecrübe sahibiyim. Hatırlarsanız. 12 Eylül sonrası 2 yıl kadar din dersleri seçmeli idi. Ben ortaokul ikideydim o dönem. Annem ya da babam asla baskı yapmadı ama sırf okulun popüler olan iki kızına uyum sağlamak adına girmedim 1 yıl din derslerine.
Ha bugünkü aklım olsa girerdim. O ayrı mesele. Ama o yıl biz 3 kız din dersine girmiyoruz diye çok sıkıntı yaşadık.
Din hocasının bakışlarını hatırlıyorum da! Aman aman... Üçümüz "öteki" gibiydik resmen. Dindar ailelerin çocukları, üstelik de yüzümüze baka baka hakaret ve küfür ederdi. İçlerinden birinin; "Hah kafirlerin sürtme vakti geldi!" sözleri hâlâ kulaklarımda. O yıl sonunda din dersleri zorunlu olmuştu. İtiraf edeyim. Olmasaydı da girecektim. Çünkü "mahalle baskısı" dayanılır gibi değildi. Düşünün. Biz bunu İstanbul'da üstelik de askeri vesayetin hâkim olduğu yıllarda yaşadık.
Bugün nasıl olur yaklaşım, tahmin etmek hiç zor değil! Doğruya doğru. Hükümetin bu seçmeli Kuran dersi konusunda daha derinlemesine düşünmesinde fayda var. Eğer hedef tam demokrasi ise. Modernlerin de endişelerine kesinlikle kulak vermeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA