Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Alevilik dersi, Alevilere zorunlu olsun!

Biliyordum, ezber bozmanın ne mene, ne zor bir iş olduğunu. Binbir türlü tezvirat ve safsata ile yıllardan beridir mışıl mışıl uyutulmakta olan bir toplumu, epeyce sivri olan bir kalemle dürterek uyandırmanın nasıl bir karşılık bulacağını. O yüzden, iki gündür yediğim yumruklar hiç canımı acıtmıyor.
Yaptığım şeyin farkındayım. Ağır gelebilir bazılarına yazdıklarım. Ama yapacak başka bir şey yok! Çünkü eninde sonunda birilerinin kabak gibi ortada duran bu tezatı gündeme getirmesi lazımdı.
Birisinin çıkıp, "Yolum Hak-ı Muhammed-Ali yoludur. Soyum, Ehl-i Beyt soyudur" diyen Alevilere, "Peki birader. O zaman ilköğretim müfredatına seçmeli Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed dersleri konulduğu için niçin havalara zıplıyorsun?" demesi gerekiyordu.
Bu ben oldum. İyi de oldu. Çünkü bu soruyu dışarıdan biri sorsaydı, mesele muhakkak başka türlü anlaşılırdı.
Ha... Benim de bu soruyu sormamdaki niyeti, bu korkunç tezatı "güm" diye gündeme getirmemdeki gayeyi kötüye yorumlayanlar yok mu?
Yazdıklarımın bal gibi de doğru olduğuna emin olduğu için sorularıma cevap veremeyip sadece, "İktidara yalakalık yapmak için yazıyorsun bütün bunları" diyen yok mu? Var. Ama hiç umurumda değil.
Sanmayın ki iki günden beri posta kutuma Alevi kesiminden gelen mesajların hepsi olumsuz.
"Aleviyim ama Ali'siz Aleviliği tercih ediyorum!" diyen cahillerin yanı sıra yazdıklarıma destek veren yüzlerce Alevi yurttaşımız da var.
Yazmış bir kardeşim mesela. "İnsanların, 'Aleviyim' dedikten sonra benim Allah'a inanıp inanmadığımı, İslamiyet'i kabul edip etmediğimi, Hz. Muhammed'i peygamber olarak görüp görmediğimi sormasından 'gına' geldi artık Sevilay Hanım. İnanın, her defasında, 'Aleviyim. Ve Müslüman'ım. Ateist değilim' demekten bunaldım!" diyor.
Bir diğeri "Fransa'da yaşıyoruz. Zaten kafam karışıktı. Bu yazınızdan sonra iyice allak bullak oldum. Komşularımın, arkadaşlarımın çoğu Hıristiyan. Aralarında Katolik de var. Protestan da. Katolikler daha radikal ama sonuçta inandıkları kutsal kitapları tek. Protestanların da yatağının baş ucunda muhakkak bir 'İncil' vardır. Yazınızdan sonra sordum kendi kendime; 'Alevi'yim ama Müslüman'ım. Yolum Hak-ı Muhammed-Ali yolu. O halde neden benim evimde Kuran yok? Madem Alevi inancının temelini, Ehl-i Beyt sevgisi ve bağlılığı oluşturur.' O halde asıl Müslümanlar, İslamiyet'e asıl sahip çıkması gerekenler biz olmuyor muyuz?" demiş.
Keşke teolojik konularda yeterli olsam da tek tek cevaplayabilsem tüm soruları. Ama ben de bilmiyorum ki!
"Niye Alevilik İslam'ın hem içinde olup, hem de İslam'a bu kadar uzak?" sorusunun bende de hâlâ bir karşılığı yok ki!
Biliyor musunuz? Bir insanın atalarından gelen bir inanç şekline temelde nelerin sebep olduğunu bilmeden yaşaması tuhaf bir durumdur.
Ananız, babanız ya da birlikte yaşadığınız etrafınız size ne derse ona inanırsınız. Ama sonradan edindiğiniz çevrelerde gördükleriniz, duyduklarınız sizi önceki öğrendiklerinizle muhakeme yapmaya zorlar. Bir şey bilmediğinizin ya da yanlış öğretildiğinin farkına varınca da kalakalırsınız.
Tıpkı boynu kırılmış bir ördek gibi.
Ateizmin özellikle Aleviler'de yoğun olarak görülmesinin en büyük nedeni işte bu keşmekeştir.
Zıplamasınlar ateist arkadaşlar sakın. Karşı olduğumdan, onları yargıladığımdan değil bu söylediğim.
Bir insanın, bilerek ve o bildiklerinden hareket ederek ateist olması başka bir şey.
Ama sırf bilmediği, öğretilmediği, öğrenemediği için "ateist" olması ise bambaşka bir şeydir.
Problemli bir durumdur bu.
Düşünün. Sünni inancına mensup ebeveynler evde de olsa çocuklarına din eğitimini verebiliyor. Ama Alevi ailelerin büyük çoğunluğu bunu yapamıyor. Çünkü kendileri de bilmiyor.
Olması muhtemel bu problemin ortadan kaldırılması, Aleviliğin ve yeni nesillerinin sağlıklı bir geleceğe doğru yol alması için yetkin kişilerin derhal önlem alması gerekir.
O önlem de gayet basittir.
"Alevilik inancının temeli nedir? Kutsal kitapları hangisidir? Ehl-i Beyt kimlere denir? Neden bağlılık hâkimdir? Hz. Ali kimdir? Aleviler için Hz. Muhammed'den sonra gelen değer olmasının nedeni nedir? Kerbela'da ne yaşanmıştır? Muaviye kimdir? Yezid kimdir? İmam Cafer-i Sadık kimdir? Semah nedir? Cem Evi nedir?" sorularının ve daha birçok konu başlığının yer alacağı bir "Alevilik Dersi" Alevilere zorunlu olarak okutulmalıdır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA