5 günlük hava durumu
20 Nisan 2014 Pazar
Balın faydaları
Sağlık 05 Ekim 2011 - Çarşamba
  • Balın faydaları

    Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan bal kalori ve protein deposudur. Özellikle çocukların tüketmesi gereken besinlerden biridir. Arıların doğadan insa aktardığı bal, fazla tüketildiğinde zararları da olabiliyor. İşte balın faydaları ve zararları.

  • Balın faydaları

    Balın Faydaları

    ÖKSÜRÜK: Bilhassa yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.

  • Balın faydaları

    KABIZLIK: Bilhassa sıcak suyun içine katılarak yapılan bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

  • Balın faydaları

    NEZLE : Bal, limonla veya sütle içilirse nezlenin geçmesini sağlar.

  • Balın faydaları

    İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Birçok gıda içinde bozulmadan saklanabilir.

  • Balın faydaları

    MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

  • Balın faydaları

    AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.

  • Balın faydaları

    GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar. 

  • Balın faydaları

    KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

  • Balın faydaları

     DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

  • Balın faydaları

    ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.

  • Balın faydaları

    ŞİŞMANLIK: Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

  • Balın faydaları

    ALERJİ: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.

  • Balın faydaları

    İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

  • Balın faydaları

    DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder.

  • Balın faydaları

    YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin mikropların üremesini de önler.

  • Balın faydaları

    BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

  • Balın faydaları

    KARIN AĞRISI: Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir. 

  • Balın faydaları

    VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

  • Balın faydaları

    İDRAR : İdrar söktürerek mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

  • Balın faydaları

    KÖPEK ISIRMASI : Köpek ısırmasına karşı faydalıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. Ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür.Kuduz ihtimaline karşı tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.

  • Balın faydaları

    CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücuda bal ile masaj yapılırsa cilt yumuşar. Yüze maske şeklinde sürülürse cilde canlılık verir ve tazeler.

  • Balın faydaları

    SAÇLAR : Saçları besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır. Besler,uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.

  • Balın faydaları

    YANIKLAR: Bal zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.

  • Balın faydaları

    VARİS’e faydalıdır. Bal vücutta olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır. 

  • Balın faydaları

    KARACİĞER: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

  • Balın faydaları

    SARILIK: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

  • Balın faydaları

    TERLEME’yi giderir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

  • Balın faydaları

    İSHAL’i durdurur. Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.

  • Balın faydaları

    KOLESTOL’ü düşürür.

  • Balın faydaları

    Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.

  • Balın faydaları

    İLAÇLARIN YAN TESİRİ’ni önler.Zararlarını nötüre eder.

  • Balın faydaları

    AKNE : için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır.

  • Balın faydaları

    ZEKA GELİŞİMİ : Büyüme çağındaki çocukların zeka gelişimlerine azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.

  • Balın faydaları

    CİNSEL GÜCÜ Arttırıcı özelliği vardır

  • Balın faydaları

    ALACA: Alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür

  • Balın faydaları

    Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 68-69)İşte bu ayetten de anlaşılacağı gibi balın faydası çok olup şifa özelliği taşımaktadır. Klinik deneylerle araştırılmış içindeki bileşenlere göre ayrı ayrı sağlığımız açısından faydaları ortaya konmuştur. Fakat bu kadar faydasının bilinmesine karşın beslenmemizde gereken ilgi ve önemi görmüyor aslında bal. Bunun nedeni belki gerçek, katkısız balı bulmakta zorlanmamız veya bulsak bile bunun maddi yönden pahalı olup herkesin alım gücüne hitap etmemesi olabilir.

  • Balın faydaları

    Yenebilen 100 gram balın ortalama 17.2 gramı su, 82.3 gramı karbonhidrat ve 0.5 gramı da protein ve madensel maddelerden oluşmuştur.

  • Balın faydaları

    Görüldüğü gibi, bal temelde karbonhidrat sağlayan bir besindir. Baldaki karbonhidratların büyük çoğunluğu sindi­rimi gerektirmeyen glikoz ve früktoz dediğimiz monosakkaritlerdir.

  • Balın faydaları

    Şeker, iyi çiçek ballarında çok azdır. Ancak arılara şeker ve­rilerek yapılan ballarda şeker miktarı artar. Bu da balm bir sü­re sonra şekerleşmesine neden olur .

  • Balın faydaları

    Gömeç balının 100 gramı ortalama 305 civarında kalorilik enerji verir.

  • Balın faydaları

    Gömeçlerinden ayrılarak süzülmüş balın 100 gramı ise ortalama 330 kalori sağlar.

  • Balın faydaları

    Balda vitaminler ve madensel mad­deler çok az miktarlarda bulunur.

  • Balın faydaları

    Balın besleyici özelliği, sindiri­mi gerektirmeden hemen kana geçip kişiye enerji sağlamasıdır. Bu nedenle, zayıf, iştahsız ve beden çalışması çok olanların artan enerji ihtiyaçlarının kolayca karşılanması için iyi bir besindir.

  • Balın faydaları

    Bunun yanında, bal, şişman, çok iştahlı, beden hareketi az olanlar ve şeker hastalan için uygun olmayan bir besindir. Bal, şeker hastalarının zaten yüksek olan kan şekerlerini aniden yük­seltir. Ancak bazı kişilerde kan şekerlerinde ani düşüşler olabilir. Bal ancak bu gibi durumlar için uygundur.

  • Balın faydaları

    Mide ameliyatlarından sonra “damping sendromu” denilen durumlar için de bal uygun değildir. Bal sindirimi gerektirmedi­ğinden aniden kana geçerek kan şekerinin önce yükselmesiine, son­ra da düşmesine neden oiur. Bu nedenle, bu gibi durumu olanla­rın da baldan sakınmaları gerekir .

  • Balın faydaları

    Şekerden, bazı katkı maddeleri ve biraz da süzme bal eklenerek “yapay bal” elde edilir.

  • Balın faydaları

    Bu balların üzerinde “yapay bal” ibaresinin yazılması gereklidir. Ayrıca üzüm ve diğer bazı mey­velerin suları güneşte yoğunlaştırılarak süzme bala benzer ürün­ler elde edilebilir.

  • Balın faydaları

    Bunlar koku ve tad yönünden doğal baldan ayrılır. Yine süzme ballar; su, süt, nişasta, melas şurubu, ayva pel­tesi, jelatin, besin boyaları ve aroma maddeleriyle hilelendirilerek satılabilir.

  • Balın faydaları

    Doğal balın tat ve kokusunu iyi bilen kişiler bu hileleri kolaylıkla ayırt edebilirler .

  • Balın faydaları

    Zehirli bitkilerden arıların aldığı zehirler balın içine karışa­bilir, “andromedotoksin” denilen zehir bunun bilinen örneğidir.

  • Balın faydaları

    Zehirli bal ülkemizde daha çok Karadeniz ve Marmara bölgelerin­de görülür.

  • Balın faydaları

    Zehirli balı zehirsizinden ayırt etmek güçtür. Zehirlenme 50 -100 gram civarında bal yendikten 20 dakika sonra, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal, terleme, halsizlik gibi be­lirtilerle ortaya çıkar.

  • Balın faydaları

    Belirtiler 2 – 3 gün sürebilir. Bu gibi durum­larda hasta hemen kusturulmalı, ishal hali yoksa müsil verilerek zehirin sindirim aygıtından atılmasına çalışılmalıdır.

  • Balın faydaları

    Ülkemizde meşhur bal çeşitleri anzer balı, çiçek balı, karakovan balı, gibi çeşitlerdir. Balın yararları olduğu gibi bazı bal çeşitlerinin zehirli olabileceğini unutmamalıyız.