Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

  • 1
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

Divle Obruk Peyniri, kendine has lezzeti ve görünümüyle bölgeye gelen Fransız bilim adamlarını dahi kendine hayran bıraktı.

  • 2
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman Köyü'nde doğal yöntemlerle üretilen ve yerin 36 metre altındaki mağarada bekletilen Divle obruk peyniri kendine has tadı ve aromasıyla dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri olarak gösteriliyor.

  • 3
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

Ayrancılı Yüksel Büyükkarcı, tulum peynirinin yörük kültürünün bir parçası olduğunu ve Divle Obruğu'nda tulum peynirinin ne zaman saklanmaya başlandığının tam olarak bilinmediğini söyledi.

  • 4
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

Büyükkarcı, 35 metre derinlik 233 metre uzunluktaki obrukta yazın serin, kışın ise ılık bir havanın hakim olduğunu ifade ederek, obruğun, peyniri olgunlaştıran bir ortama sahip bulunduğunu belirtti.

  • 5
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

Peynirin obrukta nasıl muhafaza edildiğine de değinen Büyükkarcı, şunları anlattı:

  • 6
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

''Peynirlerin olgunlaştığı yaz aylarında ısı 4-5 derecedir. Peynirin özelliği ise organiktir. Küçükbaş hayvanlar doğal ortamda otlatılmakta, yem verilmeden doğadaki bitkilerle beslenmektedirler. Organik bir beslenme var ve bu, sütten elde edilen peyniri de etkilemektedir. Nisan-Mayıs aylarında obruk içerisine konan peynirler önce derinin üstü beyaz ve açık mavimsi bir küfle kaplanmaktadır.

  • 7
  • 27
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri
Bilim adamları hayran; Divle obruk peyniri

İlerleyen 4-5 ayda tulumun üzerini kırmızı bir küf kaplamaktadır. Ama bu küf peynirin içine geçmez. Ekim-Kasım aylarında da tulum peynirler obruktan çıkarılır ve satışa sunulur.''