Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Köroğlu narasını dünya duyacak

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu efsanesini Bolu'da canlandırmaya ve tüm dünyaya ulaştırmaya kararlı olduklarını söyledi

Türk dünyasının Robin Hood'u Köroğlu'nu tüm dünyaya tanıtmak için harekete geçen Bolu Belediyesi, Bolu'da Köroğlu efsanesini canlandırmayı hedefliyor. Bu bağlamda Ankaralı gazeteciler Köroğlu'nun diyarı Bolu'da buluştu. Yürüttüğü çalışmalarda efsanenin "kötü adamı" Bolu Beyi'nin de kimliğini belirleyen Bolu Belediyesi, önümüzdeki günlerde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de büyük bir prodüksiyonla gerçekleştirilecek bir sinema filmi…

ERDOĞAN DESTEK VERDİ

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Dünya kahramanları filmlerle tanıyor. Köroğlu efsanesi dünyadaki tüm ülkelerin ilgisini çekecek bir hikâye. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan destek talep ettik. İş dünyasından ve sanat dünyasından da destek istiyoruz. Güçlü bir senaryo ve büyük bir prodüksiyonla Köroğlu'nun dünyada tanıtımı için etkili bir adım atabiliriz" dedi. Bolu Belediyesi'nin Köroğlu ile ilgili yapacağı çalışmalar arasında Bolu Beyi için simgesel mezar, Köroğlu Müzesi, Köroğlu Evi, Köroğlu efsanesinin yaşandığı Türk dünyası ülkeleriyle birlikte gerçekleştirilecek Köroğlu Parkı, Köroğlu Araştırma Merkezi, Köroğlu'nun UNESCO kültürel miras listesine alınması gibi projeler de yer alıyor" dedi.

BİZİM GERÇEK KAHRAMANLARIMIZ

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, halk kahramanı Köroğlu'nun Bolu'nun Dörtdivan ilçesindeki köyünü ve Bolu'da Köroğlu izi taşıyan bölgeleri gazetecilere gezdirerek Köroğlu ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu'nun da katıldığı gezide "Batının sanal kahramanları, bizim de gerçek kahramanlarımız var. Ne yazık ki biz kahramanlarımıza sahip çıkmakta, dünyaya aktarmakta çok başarılı değiliz" itirafında bulunan başkan Yılmaz, "Köroğlu tüm Türk dünyasını birleştiren çok önemli bir değerimiz. Köroğlu efsanesini Bolu'da canlandırmaya, Bolu'dan tüm dünyaya ulaştırmaya kararlıyız. Şehrimizde Köroğlu'nun izlerini taşıyan, gün yüzüne çıkmayan çok sayıda hazine var. Gelecek kuşaklar ve tüm dünya bu kahramanlık destanını öğrenmeli" ifadelerini kullandı.

KONAK HâLâ AYAKTA
Halk kahramanı Köroğlu'nun Anadolu'dan Türkmenistan'a, Azerbaycan'dan Kazakistan'a Kırgızistan'dan Özbekistan'a Türklerin bulunduğu her coğrafyada destanlaşan bir şair, bir halk ozanı olduğunu kaydeden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu'nun bu özellikleriyle Robin Hood'dan daha üstün niteliklere sahip olmasına rağmen yeterince tanınmadığını söyledi. Köroğlu'nun Bolu'da, Türk dünyasını bütünleştiren bir değer olarak tanındığını ve dünyaya bu efsanenin duyurulması için birçok çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Yılmaz şunları söyledi: "Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu, güçlülerin, zalimlerin karşısında haksızlığa uğrayan bütün insanların ortak ideali ve ülküsü. Robin Hood sadece yaşadığı bölgede benimsenmesine, sadece İngiliz hikaye kültüründe yer almasına rağmen tüm dünya onu tanıyor. Köroğlu taşıdığı niteliklerle Robin Hood'dan daha ünlü bir kahraman olmayı hak ediyor. Biz adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu'nu dünyaya anlatmak için yola çıktık. Bu yol uzun ve çok emek istiyor, ancak adım adım ilerliyoruz."

KÖROĞLU 'RUŞEN ALİ
Dörtdivan'ın Sayık Köyü'nde Köroğlu'nun torunlarına ait olan evi gezdiren Yılmaz, Köroğlu'nun bu köyde yaşadığının ve adının Ruşen Ali olduğunun 1580-1585 tarihli Osmanlı Mühimme Defterleriyle tarihsel olarak da kanıtlandığını anlattı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Tarihi vesikalardan Köroğlu'nun yüzyıllar önce buralarda yaşadığını ortaya koymuş durumdayız. Sayık Köyü'nde Köroğlu'nun torunlarından kalan bir köy konağı yer alıyor. Bolu Belediyesi olarak, Dörtdivan Belediyesi ile birlikte burayı dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştürmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.

UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ'NE GİRMELİ
Unesco Türk Dünyası Dünya Belleği Unsurları kayıtlarında yer alan Köroğlu'nun UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne alınması için de uzunca bir süredir çalıştıklarını söyleyen Yılmaz, Bolu'da aynı zamanda Köroğlu destanı olan diğer ülkelerin de kendi Köroğlu heykellerini sergileyebileceği büyük bir Köroğlu Parkı'nın yapımı için hummalı çalışmalar sürdürdüklerini kaydetti. Yılmaz, "Projeye, TÜRKSOY organizasyonu ile Türk dünyasından ünlü mimar, heykeltıraş ve akademisyenler de destek veriyor. 'Türk Dünyası'nın Köroğlu Parkı' olmasını amaçladığımız proje kapsamında 75 bin metrekarelik parkta 25 metrelik dev bir Köroğlu heykeli ile her ülkenin kendi Köroğlu'nu simgeleyebileceği sanat eserleri yer alacak" dedi.

BOLU NOTLARI
Doğa ile uyumlu bir turizm cazibe merkezi oluşturmak için yola çıkan Bolu Belediyesi'nin diğer projesi ise yaklaşık 140'ın üzerinde gölü olan Bolu'da su sporlarının da yapılabileceği bir sayfiye ve rekreasyon merkezi oluşturmak. Bolu Büyüksu Deresi'nde hayata geçirilecek projeyle, derenin 1 kilometrelik kısmı gölet haline getirilerek, deniz kumuyla yapay plaj oluşturulacak. Gölette, yüzme imkanının yanı sıra kürek ve kano gibi su sporları da yapılabilecek. Bolu Belediyesi ayrıca doğan her bir bebek için de meyve fidesi dikiyor. Belediye Başkanı Yılmaz'ın öncülüğünde başlatılan "İki Fidanı Birlikte Büyütelim" adlı "Bebek Ormanı" projesi kapsamında bugüne kadar 4 bin meyve fidanı dikildi.

KÖROĞLU VARSA BOLU BEYİ DE VAR
Köroğlu çalışmalarında destanın diğer kahramanı Bolu Beyi'ni de unutmadıklarını vurgulayan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu olarak ünlenen Ruşen Ali'nin isyan ettiği Bolu Beyi'nin kimliğine ulaşmak için de tüm tarihsel verileri araştırdıklarını söyledi.

KÖROĞLU DESTANI BOLU'DA YAŞAYACAK
Köroğlu'nun Bolu'daki varlığına dair tarihi belgeler olduğunu, ünlü Türk tarihçisi Prof. Dr. Faruk Sümer'in ulaştığı vesikalarda da Köroğlu Dağları ve Köroğlu Çeşmesi'ne işaret edildiğini belirten Başkan Yılmaz şöyle devam etti: "Yaklaşık 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Köroğlu Dağlarımız Köroğlu'nun dizelerinde 'Arkam sensin, kalem sensin dağlar hey' sözleriyle ilham buluyor. Köroğlu Derbendi'ndeki çeşme yapılış tarzı ise geçen yüzyılın Avrupalı seyyahları tarafından övgüye değer bulunuyor. Bolu'da Köroğlu'na dair çok sayıda anı var. Her yer Köroğlu'nun izlerini taşıyor. Bolu Belediyesi olarak her yıl Uluslararası Köroğlu Festivali'nde Türk Cumhuriyetleri'ni buluşturuyoruz. Bu yıl 3'üncüsü düzenlemeyi planladığımız festivali, içinden geçtiğimiz kritik dönem nedeniyle iptal ettik."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA