Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Evlenen kadına tazminat

Yaz geldi düğün mevsimi açıldı. Birçok çift hayatını birleştiriyor. Onlara, özellikle de kadın çalışanlara bir haberimiz var. İsterlerse tazminatlarını alabilirler

Yukarıdaki cümleleri okuyunca, "Düğünlerin çalışma hayatıyla ne ilgisi var" diyenleriniz olabilir. Kadın çalışanlar için evliliğin çok önemli bir avantajı var. Biliyorsunuz kıdem tazminatı almak için haksız ya da sebepsiz olarak işten çıkartılmak, veyahut da haklı bir sebeple istifa etmek yani haklı fesih gerekiyor. Ancak çalışanların kendi istekleriyle ayrılıp tazminat kazandıkları durumlar da var. Erkeklerin askere gitmeleri, emeklilik için ayrılmaları gibi… Söz konusu avantajlardan biri de evlenen kadınlar için geçerli.

DİLEKÇEYİ DİKKATLİ YAZIN

Bir kadın çalışan evlendikten sonraki bir yıl içinde işyerinden ayrılıp birikmiş kıdem tazminatını alabilir. Kıdem tazminatının genel şartı olan en az 1 yıl çalışmış olmak da gerekiyor tabi. Bu haktan yararlanmak için öncelikle işverene yazılı olarak müracaat etmeniz gerekiyor. Yazacağınız dilekçe çok önemli. Eğer dilekçede 'evlilik sebebiyle ayrılacağınız' açıkça belli etmezseniz, bu normal istifa sayılacak ve tazminat hakkınız kaybolacaktır. Dilekçenize mutlaka evlilik cüzdanı gibi nikahı ispatlayan belgeleri de ekleyin. Bizim tavsiyemiz bu dilekçelerin noter kanalıyla gönderilmesi. Böylece onaylı bir nüshası da sizde bulunur. Bu tür ayrılıklarda yalnızca kıdem tazminatı ve diğer alacaklar talep edilebilir. İki taraf da ihbar tazminatı talebinde bulunamıyor.

HER EVLİLİĞE AYRI TAZMİNAT
İlk evliliğinde bu hakkı kullanan bir kadın çalışan ikinci bir evlilik yaptığında da şartları yine taşıyorsa kıdem tazminatı talep edebilir. Örneğin Yeşim Hanım 5 yıldır çalıştığı şirketten evlendikten bir ay sonra 5 yıllık tazminatını alarak ayrılmış olsun. Bir yıl sonra boşanan Yeşim Hanım bir başka işyerine girerek 2 yıl çalışıyor olsun. Yeni bir evlilik yaptığında bu işyerinden de ayrılarak 2 yıllık tazminatını alabilir.

GAZETECİ VE GEMİCİNİN İZNİ FARKLI
Geçtiğimiz haftalarda yıllık izinleri yazmıştık. Birçok gazeteci meslektaşımızdan sorular geldi. Gazeteciler ve denizcilerde izin süreleri farklı. Günlük gazetelerde çalışan gazetecilere en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yılda 4 hafta, mesleki kıdemi 10 yıldan fazla ise 6 hafta izin veriliyor. Günlük olmayan yayınlarda çalışanlar için ise her 6 aylık çalışma için 2 hafta izin veriliyor. Gazetecinin kıdemi çalıştığı yerdekiyle değil tüm meslek hayatıyla ölçülüyor. Denizcilerde ise bekleme süresi 6 ay. Altı ay ile 1 yılı olanlar 15 gün, 1 yıldan fazla hizmeti olanlar ise 1 ay izin kullanıyor. Gemi adamlarının yol izni ise 7 gün.

HAKKINIZ BAŞA DÖNER

01.05. 2000 yılında işe başladım, 27.07.2012 tarihinde tazminatımı alıp çıktım. 01.08.2012'de tekrar işe girişim yapıldı. Tazminatta hangi tarih geçerli? A. Kemal GÜLER
Son giriş yaptığınız 01.08.2012 tarihinden bu yana geçen süredeki tazminatı alırsınız. Önceki tazminatı aldığınız için kıdeminiz sıfırdan başlıyor.

MUTLAKA ŞARTLARA BAKIN

Bir özel lisede 10 yıldır çalışıyorum. Sebepsiz yere işten çıkartıldık. İşe iade davası açabilir miyiz? (İsmi saklı)
İşe iade davası için işten çıkartıldıktan sonra 1 ay süreniz var ve işyerinde en az 30 kişi çalışmalı. Sözleşmeniz de süresiz olmalı. Yıllık bir sözleşme ise ve süresi bittiyse dava açamıyorsunuz.

SENELİK İZİNDEN DÜŞER

Bir işçinin işe gelemediği herhangi bir gün yıllık izninden düşürülebilir mi? D. KALENDER
Mazeret izinleri belli, doğum, ölüm gibi. Bunların dışında sebepsiz bir izin kullandıysanız bu süre yıllık izinden düşürülür.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

01.08.1976 doğumluyum ve sigorta başlangıcım 18.08.1999'dur. Prim gün sayım 4200. Ne zaman emekli olurum? Hasan KOCA
25 yıl 58 yaş ve 5975 prim günü şartlarınız var. Askerliğinizi işe girmeden önce yaptıysanız 10 ay borçlanıp 57 yaşında 5900 günle emekli olursunuz.

Mart 1987'de işe başladım. 6292 günüm var. 1971 doğumluyum. Şirket açsam SSK günlerim silinir mi? Tolga DEMİRAY
5375 günle 50 yaşında emekli olursunuz. Son 3.5 yıl, yani 2160 gün Bağ-Kur'da kalırsanız emeklilik hesabınız Bağ- Kur'lu olarak yapılır ve şartlar uzar. SSK'lı günleriniz silinmez.

11.01.1979 doğumluyum. 1997 sigorta girişim ve 4900 gün prim var. 1999 askerliğimi yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? E. Kayıkçı
İşe girişiniz 23 Mayıs'tan önce ise 56, değilse 57 yaşında emekli olursunuz. Priminizin de en az 5825 olması gerekiyor. Askerliği borçlanmanız yaşı geri çekmez prim kazandırır.

13.05.1966 doğumluyum. 1987'de askerden geldim. Sigorta başlangıç tarihim 01.02.1991. Prim günüm 8600. Ne zaman emekli olabilirim? Cenk PAMUKÇU
25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim günü gerekiyor. Priminiz tamam, yılınız 2016'de dolacak. 15 ay askerlik borçlanması ile 51 yaşında emekli olursunuz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

HER CUMARTESİ PAZAR SAAT 08.45'TE A HABER'DE BİZE SORUN PROGRAMI'NDA SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ… Tel: 0212 300 66 66

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA