Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Fakirler ama çok mutlular

Araştırma şirketi Gallup'un dünya çapında yaptığı mutluluk araştırmasında enteresan sonuçlar ortaya çıktı.
Listede ilk 10'a giren 'en mutlu ülkeler' şöyle sıralandı:
1. Paraguay
2. Kolombiya
3. Ekvador
4. Guatemala
5. Honduras
6. Panama
7. Venezuela
8. Kosta Rika
9. El Salvador
10. Nikaragua...
Özetle 2014'te dünyanın en mutlu insanları Latin Amerikalılar oldu.
Türkiye ise son sıralarda yer aldı.
Güney Amerika ülkelerinin ekonomik durumu ortada; fakirlik diz boyu, zengin ile fakir arasındaki uçurum çok yüksek. Şiddet olaylarıyla nam salan Kolombiya, Honduras, El Salvador bile ilk 10'a girmiş! Daha da ilginci; Güney Amerika'nın en fakir ülkesi Paraguay birinci sırada!
Normalde bireysel özgürlüklere ve refah seviyesine baktığınızda, İskandinav ülkeleri ile İsviçre, Kanada, Avustralya falan ilk sıralarda yer almalı. Elbette zenginlik hayat standartlarını yükseltmek adına önemli ama Gallup'un araştırması bir kez daha mutluluğun tek başına parayla ve zenginlikle alakasının olmadığını gösteriyor.
Peki, Latin Amerikalılar neden bu kadar mutlu? En iyi futbolcular ve en güzel kadınlar bu kıtadan çıktığı için mi acaba?
Hep sol iktidarlar başta olduğu için mi?
Fazla marihuana içmenin yan etkisi mutluluk mu? Ya da neden biz Türkler, her Dünya Kupası'nda Brezilya ve Arjantin'i tutarız?
İki yıl önce Brezilya'da Rio de Janeiro'ya gitmiştim. Rio'nun sokaklarını, plajlarını dolaşırken insanlardaki boşvermişlik ve enteresan rahatlık dikkatimi çekmişti. Rio cennetinin içinde sefalet ve şiddetin zirve yaptığı favela'ları (mafya yönetimindeki gecekondu semtleri) dolaşırken, rehberimize "Gelir dağılımındaki büyük eşitsizliğe rağmen Brezilyalılar, özünde mutlu bir halk. Nasıl bu kadar mutlu olmayı başarıyorlar?" diye sormuştum.

ÖNCE EV, SONRA ARABA...
Cumhurbaşkanından bakanlara, sanatçılardan gazetecilere kadar birçok kişiye rehberlik hizmeti sunan deneyimli tur operatörü Demir Göknel de şu yanıtı vermişti: "Brezilyalılar mutlu, huzurlu ve sakin çünkü bugünü yaşıyorlar. Yarını, yarın olduğu zaman düşünüyorlar. Biz Türkler gibi önce araba, ev alayım sonra bir tane daha ev alayım diye hayatlarını tasarruf yapmakla geçirmiyorlar; olanla yetiniyorlar. İyi geçirilen zaman onlar için daha önemli. Çok farklı etnik gruptan insan var, büyük bir ülke ama ırkçılığın 'ı'sı yok, milliyetçi de değiller..."
Peki, Brezilya'nın en mutsuzları kim dersiniz: Sao Paulolular... Sao Paulo, Brezilya'nın en kalabalık şehri; sanayinin, borsanın ve bankacılığın merkezi... Kişi başına düşen gelir, Brezilya genelinin çok üstünde.
Ancak rehberimiz Demir Bey'e göre Riolular, Sao Paulolular'ı Brezilyalı kabul etmezmiş.
Sao Paulolular'ın gözlerini para hırsı bürümüş; Brezilya'nın en sinirli, huzursuz insanları olarak gösteriliyorlar. Taraftarı en çok olay çıkaran takım olan Corinthians da Sao Paulo şehrinin takımı.
Sao Paulo=Vahşi kapitalizm, para kazanma hırsı, tatminsizlik, mutsuzluk...
Rio=Azla yetinme (Karnavalda kazandıklarıyla tüm yıl geçiniyorlar) ve kasmadan huzurlu bir şekilde anı yaşamak...
Sao Paulolular, Riolular için 'tembel' derken; Riolular da "Herkes kendi işini yapsın. Siz kazanın biz harcayalım" diyormuş. Haklılar; çok kazanmak değil, harcamayı ve yaşamayı bilmek önemli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA