Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

"Rusya'nın iftiralarına kimse inanmıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın iddialarıyla ilgili, "Eteklerindeki taşları dökmekle meşguller. Ciddi bir iftira kampanyası yapıyorlar. Ancak dünya liderleri inanmıyor. Kendi inandırıcılığını yitiriyor" dedi

Paris'teki İklim Zirvesi'ne katılan, Almanya, Fransa ve ABD Başkanları ile de baş başa görüşmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'dan Katar'a geçerken uçakta sorularımızı yanıtladı

TÜRKİYE'YE KARŞI TEHDİTLER: Suriye konusunda şu anda en önemli başlık DAEŞ ile mücadele. Diğeri Suriye'den Türkiye'ye karşı olan tehditler ve almamız gereken tedbirler. Rusların operasyonlarının sadece yüzde 10'u DAEŞ'e karşı. Yüzde 90'ı, Bayır Bucak Türkmenleri'nin yaşadığı bölgeyi hedef alıyor. Bu konular, diplomatik yollarla çözülmeli.

OPERASYONLAR: (Türkiye ile ABD'nin Cerablus-Azez hattına dönük hava harekatı): Bu tür operasyonların tarihleri konuşulmaz. Ama olumsuz yaklaşım yok. Bizim en hassas olduğumuz konu sınır boylarımızdaki tedbirlerdir. İşin üç boyutu var. Birincisi hava boyutu, uçuşa yasak bölge konusu. Şu anda koalisyon güçleri havadan karaya lojistik destek sağlıyor. İkinci adım kara harekatı. Karada daha çok ÖSO merkezli bir çalışma söz konusu. Bir diğer husus da eğit-donat. Aktif olarak yapıyoruz.

TAŞLARINI DÖKÜYORLAR: (Rus yetkililerin açıklamaları ve yaptırımları): Eteklerindeki taşları dökmekle meşguller. Böyle bir konuda, hemen kara propagandaya başvurmaları üzücü. Ciddi bir iftira kampanyası yapıyorlar. Ancak bu iftiralara dünya liderleri inanmıyor. Tam tersine kendi inandırıcılığını yitiriyor. Mesela Sayın Putin'in, Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol aldığından söz etmesinin hiçbir inandırıcılığı yok. Oğlumun da bu işin içinde olduğu iddiaları iftira. Daha önce benzer iftiralar, İran medyası tarafından piyasaya sürülmüştü. Ruhani olanları medya özgürlüğüyle izaha kalkışmıştı. DAEŞ'in petrolünü kimlerin aldığı da belli. George Haşhadi denilen Rus vatandaşı, aynı zamanda Suriyeli bir kişi alıyor. DAEŞ'ten alıyor ve Esad rejimine satıyor. Rejim dışı satışları da var. Suriye rejimi DAEŞ'in devamından yana. DAEŞ yok olursa rejim yok olacak. Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık. Rus doğalgazı olmazsa biz yandık bittik diye bir durum yok.

PUTİN'E SORMALI: (Dün "Mert adam" diyen Putin'in bugün cephe alması) Bunu Sayın Putin'e sormanız lazım. Yani 11 ay önce değil, daha öncesinde de benimle ilgili Putin'in beyanları hep mert ve cesurluğum üzerine. Berlusconi, Schroder ve kendisi ile üçlü dörtlü bir araya geldiğimizde benimle ilgili söyledikleri hep bu istikamettedir.

MEŞRU HAK: Hava sahası ihlali ilk kez olmuş değil. Bunun belgeleri de var. Yüzlerce ihlal var. Karadeniz'de geçen sene yaptığı hava sahası ihlali 15 dakika. Akdeniz'de Moskova adlı kruvazörleri gemilerimizi taciz etti. Bunu söyleyince "Haberim yok" dedi. Egemenlik haklarına sahip çıkmak, her ülkenin meşru hakkı.

DUYGUSAL DAVRANIYORLAR: ("Rus uçağı olduğunu bilseydik farklı olurdu" sözü): Uyarının şekli değişebilir, süresi uzatılabilirdi anlamında söyledim. Suriye tarafından yapılabilecek hava sahası ihlallerine karşı müteyakkız olmak durumundayız. Rusya'nın sergilediği tavır pek diplomatik değil. Duygusal yaklaşıyorlar. Bu nedenle teenni içinde yaklaşıyoruz. Türkiye'de yaşayan Rusların hukukuna riayet etmememiz söz konusu olamaz. Ermeni soykırımı ile ilgili Duma'da bir karar aldılar. Böyle bir şey yaptılar diye Ermenistan'dan bizim ülkemize gelmiş durumdaki Ermenileri ülke dışına göndermek gibi tavır içine asla girmeyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA