Çocuklarda harf söyleyememe sorunu nasıl geçer?

Çocuklarda en sık görülen dil ve konuşma bozukluklarından biri, bazı harfleri söyleyememe yani artikülasyon bozukluğudur. Tedavi edilmediği halde yetişkinlikte de devam eden bu konuşma bozukluğu neden olur, nasıl düzelir? Uzman Çağdaş Karsan yanıtladı.

Giriş Tarihi: 20.12.2018 11:42 Son Güncelleme: 20.12.2018 16:42
Çocuklarda harf söyleyememe sorunu nasıl geçer?

ÇOCUKLARDA HARF SÖYLEYEMEME NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Konuşma seslerinin her birinin üretimi bir diğerinden farklıdır ve dudaklar, dil ve çene farklı pozisyonda olmalıdır. Örneğin "t" sesi için dil yukarı kaldırabilmeli ve diş ardına değdirilmeli, k sesi için ise dil aşağıda ve geride, çene ise açık pozisyonda olmalıdır. Sesleri yanlış üreten çocuklar çoğu zaman dillerini nereye koyacaklarını, dudaklarını hangi şekle getireceklerini ya da çene açılarını nasıl ayarlamaları gerektiğini bilmezler.

Konuşma terapisinde çocuğun üretemediği ses için gerekli dil, diş, dudak ve çene konumuna erişmesi sağlanır. Konuşma terapisinde hedef ses genellikle materyaller yardımı ile üretilir. Abeslang, eldiven, ayna ya da sadece spesifik konuşma sesi üretimine özel dil hareketlerine yardımcı olan aletler. Bu aletlerle çocuk hedef sesi önce terapistin yardımıyla doğru şekilde üretir, ardından bağımsız olarak kendisi üretebilir. Hedef ses alındıktan sonra süreç aşamalar halinde ilerler; çocuk ürettiği sesi kelime ve cümle içinde kullanmayı öğrenir. Son aşama olarak günlük yaşama aktarma ve genelleme gerçekleştirilir. Bu süreçte anne ve babaya önemli sorumluluklar düşer.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklarda harf söyleyememe sorunu nasıl geçer?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA