Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Konaklıoğlu çocuklarda sıkça görülen ve tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı anne babaların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Giriş Tarihi: 10.1.2019 15:26 Son Güncelleme: 10.1.2019 16:25
Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?

- Nazofarinks (geniz) bölgesi denilen yer burun ön deliklerinin arka ucunun açıldığı ve burundan alınan nefesin akciğerlere iletilmesi esnasında havanın geçtiği bir boşluktur. Bu boşluğa aynı zamanda orta kulak bölgesinin basınç dengesini sağlayan tüpler de (östaki) açılmaktadır. Bu boşluğu kaplayan dokunun altında ve içinde çok fazla sayıda lenf hücresi (mikroplara karışı koruyucu hücreler) bulunmaktadır. Bu hücrelerin oluşturduğu normal boyuttaki hücre kümelenmesine geniz eti denmektedir. Doğumdan itibaren her çocukta geniz eti bulunmaktadır. Büyüme olması durumunda sorun olmaya başlamaktadır.

- Özellikle yuvaya başlama sonrasında enfeksiyon sıklığının artması ile birlikte büyüme gözlenir. Buna ek olarak alerji problemi, evde sigara içilmesi, tedavi edilmeyen üst solunum yolu enfeksiyonları, genetik yatkınlık gibi sebepler de geniz eti büyümesine yol açabilir. En sık 2-5 yaş arasında büyüme gözlenmektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Geniz eti büyümesi tehlikeli midir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA