Laykla
  • NELER OLUYOR?
  • TEST
  • EĞLENCE
  • BURÇLAR
  • PRATİK BİLGİLER
  • Facebook
  • X
  • X
  • Instagram
  • TikTok
Haberler Laykla Haberleri Neler Oluyor? Haberleri Türk doktorlar öncü rol oynuyor! Eksi 40 derecede kanser tedavisi

Türk doktorlar öncü rol oynuyor! Eksi 40 derecede kanser tedavisi

Türk doktorlar ‘bıçaksız cerrahi’ olarak isimlendirilen ‘girişimsel radyoloji’ alanında dünyada öncü rol oynuyor. Cerrahiye uygun olmayan, tedavi şansı bulamayan hastalar, milimetrik yani ‘iğne deliğinden’ yapılan operasyonlarla sağlıklarına kavuşuyor. Öte yandan meme kanserinde eksi 40 derecede yaptıkları ‘dondurma’ yöntemiyle de tümörü yok ediyorlar

GÜL KİREKLO
GÜL KİREKLO
Giriş Tarihi: 31.03.2026 09:26 Güncelleme Tarihi: 31.03.2026 10:10
ABONE OL
Türk doktorlar öncü rol oynuyor! Eksi 40 derecede kanser tedavisi

Hafta sonu Antalya'da Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) tarafından düzenlenen 'TGRD 2026 Ulusal Kongresi'ndeydim. Modern tıpla birlikte birçok hastalığın teşhisinin yanı sıra artık tedavisinde de aktif rol oynayan girişimsel radyolojinin 'iğne deliği'nden yaptığı cerrahiler inanılmaz.

VÜCUDUN İÇİNİ GÖREN DOKTORLAR
Eskiden açık ameliyatla tedavi edilen inme, damar balonlaşmaları, birçok kanser türü, damar tıkanıklıkları, iç kanamalar, bacak varisleri ile hiçbir tedavi şansı olmayan bazı hastalıklar, artık girişimsel radyoloji uygulamalarıyla tedavi edilirken, hastaya da büyük konfor sağlıyor. Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, "Türkiye'de ilk yapılmaya başladığı 1980'lerden bu yana bir avuç uzman doktor ile başlayan bu girişimsel tedaviler, günümüzde sayısı 1000'i aşan girişimsel radyoloji uzmanı ile devam ediyor.

Halk dilinde 'bıçaksız ameliyat' ya da 'iğne deliğinden cerrahi' olarak bilinen girişimsel radyoloji uygulamaları bu yönüyle hem hastalara büyük konfor sağlıyor hem de cerrahiye uygun olmayan hastalar için önemli bir seçenek sunuyor. Bu alanda kendini yetiştiren Türk hekimleri, artık gerçekleştirdikleri uygulamalar ve elde edilen başarılı sonuçlarla dünyaya örnek oluyor. Bize 'vücudun içini gören doktor' diyorlar" dedi.

DONDURMA İŞLEMİ YÜZDE 100'E YAKIN BAŞARI ORANINA SAHİP
"Peki nasıl yapılıyor, bu dondurma işlemi?" diye sorduğumda bakın Prof. Dr Atasoy neler anlattı: "Kriyoablasyon (Dondurma Tedavisi) yöntemi 2 cm'nin altında olan erken evre meme kanserinde, lokal anestezi altında uygulanıyor. Girişimsel radyoloji uzmanları tarafından ultrason eşliğinde gerçekleştirilen bu işlemde, ince bir iğne ile tümörün tam merkezine girilerek, kitle yaklaşık eksi 40 derecenin altında soğutularak donduruluyor. Bu sayede tümör hücreleri canlılığını yitirirken, çevredeki sağlıklı doku korunuyor. Bilimsel kanıtlar, küçük tümörlerde bu yöntemin yüzde 92 ile yüzde 100 arasında başarı oranına sahip olduğunu gösteriyor."

Türk doktorlar öncü rol oynuyor! Eksi 40 derecede kanser tedavisi

ERKEN EVRE MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE DEVRİM
TGRD Üyesi ve özel bir üniversitenin Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mahir Atasoy da tıpta meme sağlığında devrim niteliğinde bir değişime öncülük ettiklerini söyleyerek, "Meme kanseri tanısı alan hastalar için en büyük endişe kaynağı olan cerrahi müdahale ve estetik kayıplar, modern tıp sayesinde geride kalıyor. Artık meme kanserinde ve iyi huylu kitlelerde ameliyat tek seçenek değil. Gelişen teknoloji sayesinde, iğne deliğinden girilerek yapılan 'dondurma' ve 'yakma' yöntemleri, cerrahiye güçlü bir alternatif olarak dünya tıp literatüründe yerini aldı" dedi.

ATARDAMAR TIKANIKLARINDA BY-PASS YERİNE ANJİYO
Günümüzde, kalp, boyun, beyin, bacak, bağırsak ve böbrek atardamarların daralmaları ve tıkanmalarının büyük kısmının, açık cerrahiye gerek kalmaksızın anjiyografi ile balon ve stentler kullanılarak, açılarak tedavi edilebildiğini söyleyen TGRD Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, şöyle dedi: "Vücudumuzda damar olmayan tek nokta bulunmuyor. Bu nedenle damar hastalıkları vücutta her organı etkileyebiliyor. Damar tıkanıklığı damarların en sık hastalığıdır. Kalp damar tıkanıklığı tüm hastalıklara bağlı bir numaralı ölüm sebebi. Eskiden tıkalı damarlarda tek tedavi olan by-pass cerrahisi yerini anjiyo ile damarların açılma işlemine bırakmaktadır. Yakında ilaçlarla ya da ameliyatlarla bile düzeltemediğimiz bazı damar hastalıklarını anjiyografiyle tedavi etmek mümkün olacak. Bacak, kol damarlarında da 'damar tıraşlaması' yapıyoruz."

  • Veri Politikası
  • Neler Oluyor?
  • Test
  • Eğlence
  • Burçlar
  • Pratik Bilgiler
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. ABİ
    5. Kuruluş Orhan
    6. Aynı Yağmur Altında
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
    8. Sabah Türkiye
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın