Enginar sebzesi olgunlaştıktan sonra çiçek yapısına dönüşür. Bu yapıya eriştiğinde de enginarın kalbi adını alır. Akdeniz ülkelerinde yoğun olarak yetişen enginarın belirli bir yetişme dönemi ve koşulları vardır. En çok yetiştirilen ülkeler arasında Yunanistan, İspanya, ABD, Arjantin, İtalya, Fransa, İsrail gibi ülkeler ilk sırada geliyor. Enginar üretimi ülkemizde %55 civarında Ege Bölgesi'nde yetişir %45 olarak da Marmara bölgesinde yetişir. Ancak son yıllarda Adana çevresinde de yetiştirildiği görülebilir.
Enginar ve ılıman iklimlerin sebzeleri arasında yer alır. Aradığı mevsim özellikleri hakkında şunlar söylenebilir:
Kış aylarında don olayları görülmeyen Yazın da serin ve sesli iklimleri sever
Enginar genel olarak mart ayından mayıs ayına kadar yetiştirilebilen sebzeler arasında bulunur. Bu aylar arasında hemen her pazar tezgahında enginarı görebilirsiniz. Ancak bazı enginar çeşitleri yaz mevsiminde de yetiştirilebilir. Kış ve ilkbahar mevsimlerinin sebzesi olarak da bilinir. Şubat mayıs aylarında hasat edilen enginarın en lezzetli tüketilebilir iyi ay nisan ve mayıs aylarıdır.
Enginar farklı türleri olan sebzelerden biridir. Bu nedenle enginarın hem yazın hem de kışın tüketilen bilme imkanı bulunur. Bununla birlikte şubat ve mayıs aylarında hasat edilen enginar bu aylar içerisinde tüketilebilir. Ancak kış aylarında da enginar tüketmek isterseniz buzdolabında kolaylıkla yazdan kalma enginarlarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Enginarın tüketildiği aylar daha çok nisan ve mayıs aylarıdır. Bu aylarda yetiştirilen enginarlar mevsimin en lezzetli olanlarıdır. Özellikle mart ayından mayıs ayına kadar oldukça iyi yetiştirilmiş enginarlar tüketebilirsiniz.