Safran bitkisi sonbaharda çiçek açar ve en fazla 20- 30 cm'ye kadar uzayabilir. Bu bitkinin mor renkte çiçekleri vardır. Genelde gıda boyası olarak kullanılan Safran en çok Safranbolu'ya özel bitki türleri arasında yer alır. Kuvvetli ve acımsı bir tadı olan safran özel kokusu ile oldukça dikkati çeken bir bitkidir.
Safran yetiştiriciliği evde ve serada yapılabilir. Bu bitkinin yetiştirilmesi için özel koşullar gerekir. Toprağının kumlu, iyi drenajlı, gevşek ve taşsız olması son derece önemlidir.
Bu bitkiler taban suyu seviyesi çok yüksek olan topraklarda fazla verimli olmazlar. Bunun yanında gölgeli ve taşlık alanlarda safran yetiştirmek için ideal değildir.
Safran ekmek için en uygun zamanlar sonbahar aylarıdır. Bu aylar özellikle 15 Ağustos ile 15 Eylül arasındadır. Bu bitkilerin çiçekleri Ağustos ve Eylül'de ekilirse 15 Ekim ile 15 Kasım arasında çiçek açar. Bitkilerin çiçeklenmesi genelde bir ay sürer. Evde safran bitkisi nasıl yetiştirilir sorusuna ise şu şekilde yanıt verilir:
Bu bitkileri mutlaka Akdeniz iklimine uygun bir yerde yetiştirmeniz gerekir. Aşırı soğuk ve sıcak havaları çok fazla sevmezler.
Safran çiçekleri güneşli ortamları sever. Eğer evde büyütmek istiyorsanız güneş alan bir yere koyabilirsiniz. Bununla birlikte çok fazla sulamaktan kaçınmanız gerekir. Fazla sularsanız safran soğanlarının çürüme riski vardır.
Bitkiler çiçeklendikten sonra da çiçekleri gün doğmadan toplamak gerekir. Çiçekler toplandıktan sonra 3 adet tepeciği ayırmalısınız. Çiçeklerin orta kısmında bulunan baharatı sıcak hava üfleyen bir kurutma makinesi ile kurutun ve cam kavanozda saklayın.