Tohumlar çimlendiklerinde çok daha yüksek vitamin ve enzim değerlerine ulaşabilirler. Çimlenme sonrasında büyütülen bu filizlerin besin değerleri de oldukça yüksektir. Çimlenme sırasında tohumların üzerinde bulunan koruyucu kabuk çatlar ve filizler ortaya çıkar. Sonrasında da bitkinin gelişimi devam eder.
Tohum çimlendirme işlemi için birtakım malzemelere ihtiyacınız bulunuyor. Temiz bir tülbent, çimlendirme yapacağınız bir kap ve tohumlar bu işlem için yeterli olacaktır. Filizlendirme işlemleri için şu aşamaları izlemeniz gerekir:
Çimlendirme işlemi boyunca tohumları her zaman nemli tutmalı ve çok soğuk olmayan bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Tohumlarınızı çimlendirdikten sonra bol su ile yıkamanız ve suyunu süzmeniz gerekir. Daha sonra dilerseniz çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ancak pişirerek tüketmek isterseniz bu tohumları buharda da pişirebilirsiniz. Bunlara ek olarak salatalarda yararlanabilir ya da çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
Buğday çimlerini ise suyunu sıkarak tüketmek son derece faydalıdır. Ancak tüketmeden önce miktarına da dikkat etmeniz gerekir. İlk zamanlarda bir avuç tüketmek günlük olarak yeterli miktardır. Fakat sonraki zamanlarda bu miktarı biraz daha artırabilirsiniz.
İlk etapta çok fazla çimlenmiş tohum tüketmek yoğun lif içermesi nedeniyle sindirimi biraz zor olabilir. Saksıda ya da bahçede bitki yetiştirmek isteyenler de tohumları bu şekilde çimlendirebilirler.