25 Kasım 2024'te hayatını kaybeden John Alfred Tinniswood, Guinness Dünya Rekorları'na göre 3 Nisan 2024'te "Yaşayan En Yaşlı Adam" unvanını almıştı. Bu unvan, Venezuelalı Juan Vicente Pérez'in 114 yaşında ve 311 günlükken 2 Nisan'da vefat etmesinin ardından ona geçmişti. Peki, Tinniswood'un bu kadar uzun yaşamının sırrı neydi? İşte, 112 yaşına kadar yaşayan bu adamın her hafta düzenli olarak tükettiği o besin…
Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek, pek çok insanın ulaşmayı arzuladığı bir hedef. John Alfred Tinniswood ise bu hayali gerçeğe dönüştürmüş, uzun ömrüyle dikkatleri üzerine çekmişti. Vefatından önce, ölçülü bir yaşam tarzının değerine vurgu yapan Tinniswood, her hafta cuma günü düzenli olarak tükettiği besinin de sağlığına katkıda bulunduğunu ifade etmişti.
HAFTADA BİR OLACAK ŞEKİLDE TÜKETİYORDU
Nisan 2024'te Guinness Rekorlar Kitabı'na dünyanın en yaşlı adamı olarak giren Tinniswood, vefatından önce uzun yaşamı için özel bir beslenme programı olmadığını ve uzun ömrünün 'şansa' bağlı olduğuna inandığını söyledi.
Beslenme düzeni ile ilgili sorulan sorulara, ne yemek varsa herkesle aynı şekilde onu yediğini ifade etti.
BALIK TÜKETİMİNİN FAYDALARI
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Balık içeriğindeki zengin vitamin ve mineral değerlerinden dolayı genel sağlığa oldukça faydalıdır.
Mevsiminde tüketilen balık içermiş olduğu yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin korunması ve güçlendirilmesi için önemlidir.
Konu ile ilgili yapılan çalışmalara göre, düzenli balık tüketimi sonucu grip ve çeşitli enfeksiyonlara karşı direnç kazanabilirsiniz.
DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Somon, hamsi ve uskumru gibi balıklar özellikle kalp sağlığı için oldukça önemlidir.
Bu balıkların içeriğindeki omega 3 yağ asitleri iltihabı azaltarak kalp sağlığını destekler. Düzenli tüketimi sonucu kalp hastalıkları ve felç riskini azaltabilir.
PATATES TÜKETİMİNİN FAYDALARI
TANSİYONU DENGELER
Yüksek tansiyon, kalp için oldukça riskli bir durumdur ve yüksek tansiyon düşük potasyum ile ilişkilendirilir.
Patates ise potasyum açısından oldukça zengin bir besindir. Dengeli ve düzenli tüketimi sonucu yüksek tansiyon dengelenerek felç ve kalp krizi riski azaltılabilir.
BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER
Dengeli ve düzenli patates tüketimi, beyin sağlığını destekleyerek Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
CİLDE İYİ GELİR
Patatesin içerisinde bulunan B, C vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko cilt sağlığı için oldukça faydalıdır.