Aile yadigarı zanaatı tam 7 kuşaktır devralan 65 yaşındaki Mehmet Şakar, aylık 50-60 bin lira maaş teklif etmesine rağmen yanına yetiştirecek bir çırak dahi bulamıyor.
Mesleğe henüz 15 yaşındayken babasının yanında adım atan Mehmet Usta, tam 50 yıldır her sabah aynı heyecanla dükkanının kilidini açıyor. Kökeni Kırıkkale'ye dayanan bu köklü aile geleneğini Antalya'ya taşıyan Şakar, dedelerinden miras kalan bu sanatı günümüze kadar ulaştırmayı başardı.
Yedi Kuşaklık Miras, Yarım Asırlık Tutku
Şu an bir oğlu Kırıkkale'deki atölyede üretimi sürdürse de Antalya'nın tarihi Demirciler Çarşısı'nda yer alan dükkanın geleceği için yeni bir nefes aranıyor.
Gençlerin İlgisizliği Zanaatı Tehdit Ediyor
Günde tam 12 saat boyunca bileme taşının başında mesai harcayan tecrübeli usta, günümüz gençliğinin el emeği işlere olan mesafesinden dertli. Sektördeki eleman krizine dikkat çeken Şakar, şu an çalışmak isteyen biri olsa 60 bin liraya kadar maaş vermeye hazır olduklarını ancak bu rakamlara rağmen kapısını çalan kimsenin olmadığını ifade ediyor.
Bıçak bilemenin yanı sıra ızgara, şiş, mangal, doğrama tahtası ve soba da sattığını belirten Şakar, hem satış hem de bakım hizmeti verdiklerini kaydetti.
Fabrikasyondan Geleneksel Dokunuşa
Bıçak üretim süreçlerinin zamanla nasıl değiştiğini de anlatan Mehmet Şakar, eski usul tek tek elle üretimden modern makine kesimine geçildiğini belirtiyor. Ancak makineler ne kadar gelişirse gelişsin, bıçağın son dokunuşu olan sap takma ve bileme işleminin hala usta eli gerektirdiğini vurguluyor.
Otellerden Lokantalara Geniş Hizmet Ağı
Mehmet Usta'nın iş yoğunluğu sadece dükkanla sınırlı değil. Sabah 8'den akşam 8'e kadar süren yoğun temposunda; restoranlardan dev otellere kadar geniş bir müşteri portföyüne hizmet veriyor. Bıçak bilemenin yanı sıra otellerdeki doğrama tahtalarının bakımını da üstlenen usta, gün geliyor tek seferde binlerce bıçağı Anadolu'nun dört bir yanına toptan gönderiyor.