17 Haziran bu akşam gün batımından yaklaşık 40 dakika sonra batı ufkuna bakanlar muhteşem bir manzara ile karşılaşacak.
GÖKYÜZÜNDE 3 GEZEGEN BİRDEN
İnce hilal şeklindeki Ay, gökyüzünün en parlak gezegenlerinden biri olan Venüs ile yan yana gelecek. Bu büyüleyici ikiliye batı gökyüzünde parlayan Jüpiter ve güneşten en uzak noktasına ulaşan sönük Merkür eşlik edecek.
Bu akşamki gözlemin en büyüleyici detaylarından biri de "Dünya ışığı" (Earthshine) etkisi olacak. Ay'ın güneş almayan karanlık yüzeyi, Dünya'dan yansıyan ışıklar sayesinde hafifçe parlayacak ve teleskoba gerek kalmaksızın çıplak gözle izlenebilecek hoş bir parıltı oluşturacak.
Hemen ardından 22 ve 23 Haziran akşamlarında Ay, Başak takımyıldızının en parlak yıldızı Spica'ya yaklaşacak.
ÇİLEK DOLUNAYI
Haziran ayının son büyük gökyüzü olayı ise 29 Haziran'da gerçekleşecek olan ve 2026 yılının art arda gelen 3 mikro dolunayından sonuncusu unvanını taşıyan "Çilek Dolunayı" olacak.
HAZİRAN AYI GÖKYÜZÜNDE GÖRSEL ŞÖLEN
17-19 Haziran (Akşam): Gün batımından sonra batı ufkunda Ay, Venüs, Jüpiter ve sönük Merkür'ü yan yana yakalayın. 18 ve 19 Haziran'da Ay, Aslan takımyıldızının kalbi Regulus'un yakınında olacak.