Kaliforniya Üniversitesi-Riverside'da yapılan çığır açıcı bir araştırma, günlük yaşamımızda maruz kaldığımız yangın geciktirici kimyasalların olumsuz etkilerine karşı basit bir çözüm sunuyor. Bu çözüm, yoğurt, kimchi ve ekşi mayalı ekmek gibi gıdalarda bulunan Limosilactobacillus reuteri (LR) adlı bir probiyotik.
Polibromlu difenil eterler (PBDE'ler), yangına dayanıklı olması için mobilyalardan elektronik cihazlara kadar birçok üründe kullanılan kimyasallardır. Ancak bu yaygın kimyasallar, hormonları bozabilir, çevrede kalıcı olabilir ve özellikle gelişim aşamasındaki bedenler için zararlı etkiler yaratabilir.
Araştırma, PBDE'lerin doğum öncesi ve sonrası dönemlerde maruz kalınması durumunda otizm benzeri davranışlar ve metabolik sendrom gibi sorunlara yol açtığını ortaya koyuyor. Çalışmanın baş araştırmacısı Margarita C. Curras-Collazo, bu olumsuz etkilerin basit bir probiyotik takviyesiyle hafifletilebileceğini söylüyor.
FARELERDE ÇARPICI BULGULAR
Araştırmada, hamile ve emziren fareler 10 hafta boyunca PBDE karışımına maruz bırakıldı. Bu süre, insanların günlük yaşamda maruz kaldığı kimyasal miktarlarını taklit etmek için belirlendi. Deneyde bazı farelere LR probiyotiği verildi, bazılarına ise verilmedi.
Araştırma, özellikle çevresel toksinlere daha fazla maruz kalan ve sağlık sorunlarından etkilenen kişiler için umut vaat ediyor.
Tıp öğrencisi Maximillian Denys, "Düşük doğum ağırlığı gibi gelişimsel göstergeler, yetişkinlikte sağlık sorunlarının habercisidir. Bu tür gruplar, kirlilik ve sağlık sorunları açısından daha fazla risk altındadır" diyor.
Curras-Collazo, bu probiyotiğin kesin bir çözüm olmadığını, ancak basit ve düşük riskli bir koruma sağlayabileceğini vurguluyor.