Coğrafi işaret tescilli Tavşan Yüreği zeytinyağı, içerdiği oleokantal (doğal antioksidan) oranıyla dünyada rakip tanımıyor. 14 kiloda sadece 1 litre çıkan bu nadir lezzet, zorlu üretimi ve benzersiz kalitesi ile bu yıl litresi 1500 TL'den satışa sunuluyor.
Tavşan Yüreği zeytinyağı yaşlanma karşıtı ve kanser önleyici özellikleri sayesinde dünyanın en iyi zeytinyağı olarak anılıyor. Yalnızca Antalya'da üretilen bu eşsiz yağın bir diğer özelliği de son derece ender olması. Diğer zeytin türlerinde 5 kilodan 1 litre yağ çıkarılırken, tavşan yüreği zeytinde 1 litre yağ çıkarmak için 14 kilo ürün kullanmak gerekiyor.
14 Kilodan 1 Litre Çıkıyor
İlk olarak 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 'Antalya Tavşan Yüreği' ismiyle bu zeytin için coğrafi işaret tescili alındı.
Bu yıl normal zeytinyağı litre toptan satış fiyatının 230- 250 TL civarında olduğunu ifade eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Bu da yaklaşık 350-400 lira gibi perakendede bir fiyat yapar. Antalya'nın coğrafi işaret tescili aldığımız tavşan yüreği zeytini ise her ne kadar sofralık da olsa bu üründen biz yağ da çıkartıyoruz. Diğer ürünler yaklaşık 5 kilogram civarında 1 litre yağ verirken, bu üründen 14 kilogramdan 1 litre yağ elde ediyoruz" diye konuştu.
Kanser Önleyici Etkisi Var
2021 yılında İspanya Cordoba Üniversitesi'nde tavşan yüreği zeytinyağını tahlil ettirdiklerini dile getiren Ali Çandır, "İçerdiği polifenol oranı diğer yağlara göre 3-4 katı fazla. Tahlil sonucunda tavşan yüreği zeytinyağındaki oleokantal oranının, dünyadaki zeytinyağı türleri içinde en yüksek orana sahip olduğu belirlendi.
Bilim insanları da bunların kanser önleyici etkisi olduğunu ifade ediyor. Tavşan yüreği zeytinimizden de bu sene sınırlı miktarda zeytinyağı sıkımı yapmış durumdayız. Sınırlı miktarda üretimi olduğu, çok daha kaliteli ve sağlıklı olduğu için fiyatı da farklı. Bu yıl litresi 1500 TL civarında satışa sunuluyor" dedi.
Oleokantal Seviyesinde Rakibi Yok
2021 yılında Antalya'ya özgü tavşan yüreği zeytininden elde edilen zeytinyağı, İspanya Cordoba Üniversitesi'nde tahlil ettirildi. Tahlil sonucunda tavşan yüreği zeytinyağındaki oleokantal oranının, dünyadaki zeytinyağı türleri içinde en yüksek orana sahip olduğu belirlendi.
Tavşan yüreği zeytinyağının tahlil sürecinde yer alan Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, o dönem şu değerlendirmede bulunmuştu: "Tavşan yüreği ve beylik zeytin çeşitleriyle kara zeytin tipinin kusursuz üretilmiş natürel sızma zeytinyağı, önemli bazı minör bileşenler açısından, 2 sezon ve farklı lokasyonlardan numuneler alınarak test edilmiştir.
Bu çalışmayla tavşan yüreği zeytin çeşidi için daha önce yürütmüş olduğumuz projede oleokantal seviyesi, yüksek zeytin çeşidi olarak verilen bilgi doğrulamıştır. 191 mg/kg gibi çok yüksek bir oleokantal seviyesine sahip tavşan yüreği zeytin çeşidinden üretilen kusursuz natürel sızma zeytinyağı ilaç gibi kullanılabilmektedir. Antalya bu fırsatı değerlendirmelidir."
İlaç Niyetine Tüketilen Sıvı Altın
Antalya'nın coğrafi işaret tescilli mucizesi Tavşan Yüreği zeytinyağı, içerdiği antioksidan bileşenlerle tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Bu eşsiz yağın sırrı, zeytinyağına acımsı tadı veren ve adeta doğal bir ilaç işlevi gören Oleokantal oranında yatıyor.
Diğer zeytinyağlarında nadiren bu kadar yüksek konsantrasyonda bulunan Oleokantal, Tavşan Yüreği'nde rekor seviyeye ulaşıyor. Bu nedenle yöre halkı bu yağı sadece mutfakta değil, mevsimsel hastalıklara ve kronik rahatsızlıklara karşı şifa niyetine bir kaşık tüketiyor.