Son dakika haberleri: Tarım ve Orman Bakanlığı gıda teröristlerinin halkın sağlığıyla nasıl oynadığını gözler önüne sermeye devam ediyor. Bakanlığın açıkladığı listede her geçen gün yeni bir skandal daha ortaya çıkıyor. Tulum peynirinde natamisin maddesi, zeytinyağında ise tohum yağı tespit edildi.
TULUM PEYNiRiNDEN ÇIKANLAR ŞOKE ETTi
Tarım ve Orman Bakanlığı gıda denetimlerinin ardından yayınladığı sağlığa zararlı gıdalar listesine yenilerini ekledi. Buna göre, Diyarbakır'da sosyal medya üzerinden satılan tulum peynirinde bitkisel yağ, süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan natamisin, Mersin'deki zeytinyağında ise tohum yağları karıştırıldığı tespit edildi.
TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPAN FİRMALARIN SAYISI 814'E YÜKSELDİ
Diyarbakır'da Yöresel Çermik Peynircilik'e ait, Mersin'de de Çırpır Doğal Köy Ürünleri'ne ait ürünlerde zararlı maddeler tespit edildi. Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesi de 705 firmadan 814'e çıktı.
BU PEYNİRİ YİYENLER NATAMİSİN DE ALDI
Listeye son eklenen madde dikkatlerden kaçmadı. Diyarbakır'dan sosyal medya aracılığıyla satılan 'tulum peyniri' ürününde de uygunsuzluk tespit edildi. Üründe, göz ilaçlarında da kullanılan, mantar enfeksiyonlarına karşı etkisiyle bilinen natamisin ile bitkisel yağ tespit edildi.
NATAMİSİN NEDİR?
Tarım ve Orman Bakanlığının paylaştığı bilgilere göre; natamisin, süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesidir. Natamisin özellikle küf ve maya üremesini engellemek amacıyla kullanılır. Böylece ürünlerin raf ömrü uzatılır ve ürünlerde mikotoksin oluşum riski engellenir.
NATAMİSİN ZARARLARI NELERDİR?
Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olabilmektedir. E-210 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan benzeik asit gıdalarda küf ve maya oluşumunu engelleyen raf ömrünü uzatan bir özelliğe sahiptir. Günlük vücuda alım miktarı 5 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda vücuda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır.
E-200 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan sorbik asit gıdalarda küf ve mayalara karşı etkilidir. Gıdalarda izin verilen miktarı %0,5-%0,025 arasında değişir. Fazla miktarda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır.
NATAMİSİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Natamisin gıda sektöründe koruyucu (küf ve maya önleyici) olarak kullanılmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bilinen tüm küf ve mayalara karşı etkilidir. Natamisin özellikle peynirlerde, sosislerde ve sucuklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde meyve suyu, şarap ve yoğurtlarda da kullanılmaktadır. Natamisin ürünlere püskürtme sistemiyle yada direkt ürün içine ilave edilerek kullanılabilir.
Liste yalnızca peynirden oluşmuyor. Kabarık listede dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, bitkisel yağ, zeytinyağı, sumak ve pul biberden boya çıkmıştı.
İŞTE 'TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR' LİSTESİ
Rize Fındıklı'da faaliyet gösteren Karalı Ticaret - Mevlana Karalı, Mevlana Bey Çiftliği markasıyla çiğ süt ürününde % yağ oranının düşük olması nedeniyle uygunsuz bulundu.
Samsun Havza'da faaliyet gösteren Doyum Köfte Salonu - Medine Acet'in geleneksel köfte ürününde soya tespiti yapıldı.
Aydın Köşk'te faaliyet gösteren Aydın Kaçkan isimli firma, 28 kg ve 1 kg'lık süzme bal ürünlerinde taklit veya tağşiş tespiti nedeniyle uygunsuz bulundu.
Gaziantep, Şehitkamil'de faaliyet gösteren diğer firmalar da şöyle:
Godek Gıda İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Alhazam Alzahabi Food For Food Stuff Naturel Birinci Zeytinyağı markasıyla zeytinyağı ürününde tohum yağları karıştırılması nedeniyle uygunsuz bulundu.
Şanlı Turan Gıda - Osman Turan, Şanlı Turan Gıda Sade Yağ (Kayonuz) markalı sade yağ ürününde inek sütü tespit edildi.
Muhittinoğlu Süt Ürünleri Hayvancılık ve Gıda Ticaret Limited Şirketi, Muhittinoğlu Kaymaklı Yoğurt markalı yoğurt ürününde nişasta tespiti yapıldı.
Mukti Gıda İnşaat Petrol Turizm Nakliyat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Burç Çevi̇k Yoğurt markalı yoğurt ürününde nişasta tespit edildi.
Adarsan Gıda Anonim Şirketi, Van Kahvaltısı Süzme Çiçek Balı markalı bal ürününde taklit veya tağşiş tespiti yapıldı.
'SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR' LİSTESİ
Aydın, Köşk'te faaliyet gösteren Halil Gökkaya isimli firma, Halil Gökkaya markasıyla ürettiği 5 litrelik bitkisel karışım sıvı yağ ürününde, gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti nedeniyle uygunsuz bulundu.
Gaziantep, Şehitkamil'de faaliyet gösteren Kale Fıstıkçılık - Ramazan Aydın firmasında dökme naturel birinci zeytinyağı ürününde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
Yine Gaziantep, Şehitkamil'de faaliyet gösteren Özkayalar Baharat Gıda Kimyevi Maddeler Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Kürkçü Hanı Baharatları markalı sumak ürününde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti yapıldı.
DENETİMLER LABORATUVAR ORTAMINDA GERÇEKLEŞİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimler sonrası örnek alınan ürünleri laboratuvarlarında test ediyor ve ürünlerin içindeki maddeleri tespit ediyor.
Ürünlerde sahtecilik had safhaya ulaşmaya başladı. Et, zeytinyağı, bal, lahmacun, kebap gibi ürünlerde sıklıkla taklit ve tağşişe rastlanıyor. Fiyatından, tadından, renginden ya da kokusundan şüphelenilen gıdalardan uzak durulması sağlık açısından önem arz ediyor.
PEKİ BU LİSTELERE KARŞI VATANDAŞ KENDİNİ NASIL KORUMALI?
Vatandaş hem alışveriş yaparken hem de evde gıdalarını bir denetçi gibi denetlemeli. Alışverişin ardından eve getirilen gıdaların evde muhafaza edilme şartları ise çok önemli.
Alışverişin ardından gıdalar tüketilmeden önce mutlaka temizlenmeli. Yemeğin yapıldığı ortamın hijyenine de dikkat edilmeli. Çiğ et, tavuk ve diğer kümes hayvanları deniz ürünleri, un veya yumurtalara temas ettikten sonra her zaman eller yıkanmalı. Ayrıca yemek hazırlığının ardından mutfak ekipmanları sıcak ve sabunlu suyla yıkanmalı.