TOKİ 500 bin sosyal konut projesine başvurular başladı ve vatandaşlar başvuru şartlarını merak ediyor. Özellikle aynı evden birden fazla kişinin başvuru yapıp yapamayacağı, başvuru ücreti ve diğer kriterler gündemde. Yetkililer, başvuru sürecinin T.C. kimlik numarasına göre alınacağını ve tüm detayların resmi sayfalardan takip edilebileceğini belirtiyor.
TOKİ başvuru süreci 2025 yılında da yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, başvuru şartlarını, başvuru ücretlerini ve aynı hane içinde birden fazla kişinin başvuru yapıp yapamayacağını araştırıyor. Başvuruların T.C. kimlik numarasına göre alınacağı açıklanırken, projeye dair detaylar merak konusu olmaya devam ediyor. Peki, Aynı evden iki kişi TOKİ'ye başvurabilir mi, başvuru ücreti ne kadar?
TOKİ başvuru ücreti 5 bin TL olup, sistemin verdiği IBAN'a, EFT/havale/ATM yoluyla ödeme yapılmalıdır. Süresinde yapılmazsa başvuru iptal olur.
e-Devlet kanalıyla yapılacak başvurularda; Banka tarafından SMS ile iletilecek başvuru sahibi adına açılmış olan hesaba, başvuru ücretinin belirlenen süre içerisinde eft, havale, ATM ile yatırılması gerekmektedir. Aksi halde mevcut başvuru iptal edilecektir.
E-devlet başvuru ekranında yazan bilgiler şu şekilde:
Ekrandaki "Başvur" düğmesine tıkladıktan sonra işlemin tamamlanması için başvuru bedelini ödemeniz gerekecektir. Bunun için Ziraat Bankası tarafından adınıza açılacak ve SMS ile size bildirilecek olan hesaba 5000 TL yatırmanız gerekecektir. Lütfen başvuru bedelini yatırırken hesabı kontrol ediniz ve başvuru bedelinin adınıza açılmış doğru hesaba yatırıldığından emin olunuz.
Söz konusu hesabınızda başvuruyu takip eden üçüncü iş günü mesai saati sonuna kadar yeterli miktarda bakiye bulundurmaz iseniz başvurunuz geçersiz olacaktır.
TOKİ'ye bir hane adına bir kişi başvurabilecek. Birden fazla başvuru olması halinde başvurular geçersiz sayılacak.
Diğer şartlar ise şu şekilde olacak;
Başvuru yapılacak yerlerde (il ise ilde, ilçe ise ilçede, belde ise beldede) adrese dayalı kayıt sistemine göre; başvuru döneminden geriye doğru 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet ediyor olma şartı aranacak. Büyükşehirlerde merkez ilçelerde ikamet edenler ilçe ayrımı olmadan il merkezindeki projeler için başvuru yapabilecek. İkamet edilen ilçede proje bulunmaması halinde il merkezindeki projeye başvuru yapılabilecek. Emekliler ve deprem bölgesi illeri için nüfusa kayıt veya en az 1 yıl ikamet şartı aranacak. Yani depremzede olup başka bir kente göç edenler ve emekliler dilerse memleketindeki projelere başvuru yapabilecek.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar kuraya katılamayacak. Sadece Türkiye'de ikamet şartını sağlayanlar başvurabilecek.
Daha önce TOKİ'den ev alanlar başvuru yapamayacak. Evi satmış olsa dahi geçmişte TOKİ'den alım yapması kuraya girmesini engelliyor. TOKİ'nin geçmiş dönem sosyal konut projelerinden asil/yedek hak sahibi olanlar da kendileri ve eşleri adına başvuru yapamıyor.
Projelerde, 18-30 yaş arası gençler için yüzde 20 kontenjan ayrıldı. 10 Kasım 1995 tarihinden sonra doğan kişiler bu kategoride müracaat edebilecek. Ama yaş sınırı tek kriter değil. Genç kategorisinde; kendileri, eşleri, velayetleri altındaki çocukları ile anne ve babaları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri, velayetleri altındaki çocukları ile anne ve babalarının daha önce TOKİ ile sözleşme yapmamış olması şartları aranacak. Yani anne babanın evi varsa, o genç başvuru yapamayacak.
3 ve üzeri çocuklu aileler için de yüzde 10 kontenjan var. Bu kategoride, bakmakla yükümlü olduğu, 19 Aralık 2007 tarihinden sonra doğan 18 yaşından küçük 3 çocuğu olanlar başvuruda bulunabilecek. 18 yaşını geçen çocuk '3 çocuk' hesabına dahil edilmeyecek.
Şehit aileleri ve gaziler için yüzde 5 kontenjan olacak. 1005 sayılı Kanun kapsamında bulunan Kore ve Kıbrıs Gazisi olduğunu bildirir kimlik kartı olanlar, belirtilen şartları sağlamak koşulu ile başvuru yapabilecek. Gazi eşleri ve çocukları 'gazi' kategorisinden başvuru yapamayacak.
Şehit aileleri kategorisindeki başvuru sahiplerinde 'konut sahibi olmama ve gelir şartı' aranmayacak. TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden 'hak sahipliği' onaylananlar başvuru yapabilecek. Sözleşme aşamasında, başvuru döneminden geriye doğru 3 yıldan az olmamak koşulu ile konut başvurusu yapılan il sınırları içerisinde oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden belge istenecek.
En az yüzde 40 engeli olan vatandaşlar için de yüzde 5 kontenjan ayrıldı. Ancak bu hak engellinin kendisi için; engelli çocukları olan ebeveynler engelli kategorisinden başvuru yapamayacak. Şartları sağlıyorsa kendi durumlarına uygun kategoriden başvuru yapabilecek.