Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem sağlığa faydalı hem de lezzetli olmasıyla sıkça tercih edilen turşu, yapımı büyük emek isteyen bir yiyecektir. Büyük uğraş isteyen turşuların uzun süre boyunca kütür kütür kalmasının nasıl sağlayanabileceği herkes tarafından merak edilir. İşte deneyimli ustalardan yılların verdiği tecrübeyle bu sırrı açıklığa kavuşturdu.
Kurulan turşunun uzun süre boyunca formunu bozmaması için yapılması gereken ilk şart, kullanılacak olan sebze veya meyvenin taze olmasından kaynaklanıyor.
Özellikle domates, salatalık, biber ve lahana gibi malzemeleri kullanırken en taze olanlarını tercih etmek, yapacağınız turşunun uzun süre boyunca kütür kütür olmasını sağlayacaktır.
Aynı zamanda turşu için kullandığınız suyun kaynatılmış ve temiz olması gerektiği de deneyimli ustalar tarafından sıklıkla vurgulanıyor.
Turşu yapımı esnasında yeterli miktarda tuz kullanılmazsa sebzeler kısa sürede sönüyor ve turşunun ömrü kısalıyor.
DENGELİ TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT!
Tuz, her ne kadar turşunun formunun uzun süre korunmasında etkili olsa da, fazla tüketimi sonucunda sağlık açısından birçok olumsuz etkilere sebep olabileceğinden, turşu yaparken kullanacağınız tuz miktarına dikkat etmeye ve yeterli miktarda tuz kullanmaya dikkat etmeniz önerilir.