Milyonlarca öğrenci ve veli, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'yu vuran şiddetli hava muhalefeti sonrası okullar tatil mi sorusuna kilitlendi. Afyonkarahisar, Gaziantep ve Şanlıurfa'da etkili olan fırtına ve sağanak yağışın ardından valilikler 4 Mayıs Pazartesi için resmi kararlarını açıkladı. İşte fırtına engeline takılan ilçeler ve eğitime ara verilen iller.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından bölgede hayatı felç eden doğa olayları, eğitim takviminde de zorunlu değişikliklere yol açtı. Özellikle hasarın meydana geldiği ve yaralanmaların yaşandığı yerleşim yerlerinde, "4 Mayıs Pazartesi okul var mı?" sorusu yanıt buldu.
Bugün haber ajansları ve sosyal medya aracılığı ile takip edilen kar ve fırtınanın vurduğu iller ve ilçelerden eğitime ara kararı geldi.
İlk kararlar Gaziantep ve Şanlıurfa'dan duyuruldu.
Gaziantep'te olumsuz hava koşulları nedeniyle hasar gören okulların ardından Valilik basın açıklaması yayımladı:
"Meteoroloji Bölge Müdürlüğü değerlendirmelerinde meteorolojik risklerin yarın itibarı ile hafifleyeceği yönünde hava tahminlerine rağmen İlimizde bugün yaşanan fırtınadan etkilenen okullardaki mevcut hasarların yeniden detaylı olarak gözden geçirilmesi ve hasar gören okullarımızda düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla, ayrıca öğrenciler ve velilerin tedirginlikleri de göz önünde bulundurarak;
Şiddetli yağış ve fırtınadan en yoğun etkilenen Şehitkamil, Şahinbey ve Nizip ilçelerinde bulunan resmi özel tüm okullarda, özel eğitim merkezlerinde, ana okullarında vb. tüm eğitim kurumları ve halk eğitim merkezlerinde eğitim öğretime 04 Mayıs 2026 tarihinde 1 gün süre ile ara verilmiştir.
İlköğretimde çocuğu olan kadın personelle ilgili tedbirler kurum amirlerince alınacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Şanlıurfa Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle Birecik'te 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 kişinin yaralandığını, Viranşehir'de de 11 kişinin yaralandığını bildirdi.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bugün Birecik ilçesinde gerçekleşen ani, kuvvetli sağanak ve fırtına nedeniyle çok sayıda ağacın devrildiği, binaların çatılarında hasar oluştuğu, ayrıca yer yer su baskınlarının meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Meydana gelen olaylarda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 29 vatandaşımız ise çeşitli şekillerde yaralanmıştır. 7 yaralımız il merkezindeki hastanelere sevk edilmiştir. 22 yaralımızın tedavileri ise Birecik Devlet Hastanesinde devam etmektedir. Ayrıca Viranşehir ilçemizde meydana gelen ani kuvvetli sağanak yağış ve fırtına aynı şekilde olumsuzluklara yol açmış, 11 vatandaşımız hafif şekilde yaralanmıştır.
Meydana gelen olumsuzluklara ilk andan itibaren ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, ŞUSKİ, AFAD, güvenlik birimlerimiz ve ilgili diğer kuruluşlar tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir. Alandaki çalışmalar koordineli şekilde sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve bütün hemşehrilerimize baş sağlığı diliyor, yaralılarımız için acil şifalar temenni ediyoruz. Meydana gelen olumsuz hava şartlarından etkilenen bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Birecik ve Viranşehir ilçelerimizde bütün eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir. Ayrıca özel gereksinimli, hamile ve kronik hastalığı bulunan personelimiz bir gün süreyle idari izinli sayılacaktır."
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Uşak-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Sandıklı ve Afyonkarahisar-Ankara devlet yollarının yoğun ve ani kar yağışı nedeniyle tır ve çekici araçlara kapatıldığını, diğer araçlara açık olduğunu bildirdi.
Sandıklı ve Sinanpaşa ilçelerinde ise yarın eğitime 1 gün ara verildiği açıklandı.