Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Zihinsel engelliye çifte maaş...

Bugün zihinsel engellileri yakından ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme taşıyacağız. Ne mi? Maaş sorunu. Yürürlükteki mevzuat kapsamında en az yüzde 40 raporu olan ve muhtaçlık sınırının altında kabul edilen 90 lira aylık geliri olan özürlüye maaş veriliyor. Bu engelliler anadan ve babadan yetim maaşı alabiliyor, ancak iki maaşı birlikte alamıyordu. Hangi maaş fazla ise onu tercih etmek zorundaydı. Ankara'da yaşayan zihinsel engelli- Tolga Bora Akan, çifte maaş olayını yargıya taşımış. Mahkeme Akan'ı haklı bulmuş ve kesin kararını vermiş. "İki maaşa devam..." Olay nasıl olmuş! Gelin birlikte bakalım. Ki, Mersin'den yazan (ismi bende) engelli okurum gibiler mağdur olmasın...
25 yaşında zihinsel engelli kardeşim var. Rapor derecesi ise yüzde 71. Şu ana kadar özürlü maaşı alıyordu. Babamdan yetim maaşı aldığı için özürlü maaşı kesildi. Üstelik 5 bin 800 lira ceza yedik. Bunu ödeyecek gücümüz yok. Tekrar hem özürlü, hem de yetim maaşı alabilir miyiz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
- Değerli okurum. SGK, maalesef mahkeme kararına rağmen anlamsız yorum farkıyla özürlüyü mağdur etmeye devam ediyor. Siz de aynı dertten mustaripsiniz.
Sorunuza gelince. Yetim maaşı alan kardeşiniz 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü maaşı da aldığından dolayı ceza kesilmiş. Kessinler... Üzülmenize gerek yok. Bu ceza kâğıt üzerinde kalır.
İşte size örnek: Ankara Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği hem özürlü hem de yetim maaşı aldığından, ceza kesilen üyelerinin hakkını korumak için dava açtı ve kazandı. Dernek Başkanı Ömer Koç'un girişimiyle artık Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin (Esas no: 200/2422 karar no: 2009/107) verdiği karara göre zihinsel engelliler özürlü ve de yetim maaşı alabiliyor. Mahkemenin bu emsal kararı uyarınca kardeşiniz çifte maaş alabilir. İşlemleriniz için SGK'ya başvurun. Konu nakkında detaylı bilgi için www.zed.org.tr'ye bakabilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA