Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Akvaryum müthiş ama bir de hayvanlara eziyet etmesek!

Bir insan görmeye gittiği hayvanların üzerine neden bozuk para atar acaba? Doğrusu sebebini bilmiyorum ama gerçekten üzücü. Hafta sonu Florya'da açılan dev akvaryumu görmeye gittik.
22 bin metrekarelik dev alanın içinde yağmur ormanları dahi var. Düşünün ki dünyanın dört bir yanındaki denizlerde, okyanuslarda yaşayan canlıları getirmek Avrupa'nın en büyük uçak sevkiyatıyla gerçekleşmiş. İşte yağmur ormanlarında yaşayan 48 kilo ağırlığındaki dünyanın en büyük kemirgeninin yolu da böylece Türkiye'ye düşmüş. Ne yazık ki biz bu hayvanı göremedik. Çünkü akvaryumun yağmur ormanları alanında bir yer ayrılan bu kemirgeni yetkililer karantinaya almış. Neden diyor sordum ve öğrendim ki insanlar bozuk paralar atmış ve hayvanın dengesini bozmuşlar.
Sadece bu da değil, ziyaretçiler ilk günlerde yağmur ormanlarından getirilen bitkileri kopartıp evlerine götürmüş. Yetkililer bir türlü engelleyememiş. Akla bakar mısınız, evine götürüp, suya koyacak ve yağmur ormanları gibi özel bir iklimde yaşayan bu bitkileri kendi evlerinde yaşatacaklar! Olacak bir şey değil ama olmuş.
Şimdilerde artık bitkileri kopartmıyorlarmış ama biz dolaşırken gözlerimizle şöyle bir kare görüp, şaşkınlıktan kala kaldık. Bir kadın elini suya daldırıp, balığı yakaladı ve şöyle dedi: "Tahmin etmiştim. Çok yumuşakmış!" İlk günlerde herkes flaşla fotoğraf çekildiği için balıklar zarar da görmüş. Tabii ilk üç gün ücretsiz olduğu için biraz izdiham da yaşanmış ve 90 bin kişi 3 günde akvaryumu dolaşmış.
Umuyorum yetkililer akvaryumdaki görevli sayısını biraz daha artırır ve bilinçsiz ziyaretçiyi bilinçlendirip, deniz canlıların zarar görmesinin tümden önüne geçerler. Çünkü akvaryum hakikaten dünya çapında güzel bir yer olmuş, kıymetini bilmek gerek.
Sırf çocuklara deniz canlıları göstermek için katlanılan çileli uçak seyahatlerini yapmamak için bir sebep daha üstelik! Dünyanın bir çok yerinde akvaryum dolaşmış birisi olarak söyleyebilirim ki gerçekten Florya'daki akvaryum çok güzel.
Türkiye'de tematik parklar konusunda müthiş bir gelişme yaşanıyor. Akvaryum yabancı turistlere tarih ve kültür dışında da bir sebep yaratacak. Henüz ödeme noktası devreye girmemiş olsa da çok rahat bir otopark yapılmış. Bu arada yakında orada bir alışveriş merkezi yapılacağı söyleniyor. Yüklenici firma alışveriş merkezi arazisinin tahsisine karşılık bu akvaryumun maliyetinin büyük bir kısmını da karşılamış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA