Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Zorlaştırmadı kolaylaştırdı

Lui Pastör, kuduza aşı bulduğunda, ona teşekkür mektubu göndermek için zarfın üstüne "O'na" veya "Pastör" yazmak yetiyordu. Dünyanın öbür ucunda olsanız dahi "Paris" yazmanıza gerek yoktu. Zira bütün postacılar, insanlığa bu hizmeti kimin sunduğunu çok iyi biliyorlardı.
Ürününü kullansın kullanmasın, hemen herkes yeryüzünde Steve'in "bir şeyleri insanlık adına kolay kıldığı" kanaatinde...
Steve Jobs dokunduğunu değiştiren, kolaylaştıran ve farklılaştıran enerjisiyle, hayatı kolay kılan bir öncüydü. Teknolojinin sıcak yüzü, küreselleşmenin insani dokunuşuyla "başka bir varoluş pekala mümkün" umudu sundu bizlere...
Teknolojinin sıcak yüzü zira, bilgisayar bizi makine gibi düşünmeye zorlarken Steve, bilgisayara bizim gibi davranmayı öğretti.
Kolaylaştıran zira, ileri teknolojiyi kullanmak için ileri düzeyde bilginin şart olmadığını kanıtladı. Tıpkı bize "zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız" dendiği gibi.
Küreselleşmenin insani dokunuşuydu zira, onunla birlikte hayatı kolay kılan çözümler üzerinden milyonlar "ürün elçisi" oldu, tedarikçiler ortak ve küresel işsizler iş buldu.
Efsanevi ve ikonlaşan i-Phone olsun olmasın, bir bilgisayar alın ve Google'a "elma" yazın... İlk 400 sonuç arasında, elma meyvesinin çok gerilerde geldiğini görürsünüz. Bu, küreselleşmenin bir başka evreni tanımıdır adeta...
Derler ki tarihi değiştiren 3 elma vardır. İlki, Havva anamızın Adem babamıza yedirdiği... Sonuçları ortada... Şu gezegende 7 milyar olduk.
İkincisi Newton'un başına düşerek ona yerçekimini ilham eden elma... Bu sayede evren, bir daha asla eskisi gibi olmayacak, insanlığın bilinci, Büyük Patlama'ya dek uzanacaktı.
Üçüncü elma ise Steve'in logosu... Cupertino'daki Apple merkezine her gittiğimde duyduğum efsane, meşhur garaj günlerinde Steve'in icat ettikleri ilk masaüstü bilgisayara ad ararken, elinde bir parçasını ısırdığı elma olduğuydu.
Ben bilgisayarla, doktora sürecinde İstanbul Üniversitesi'nin tarihi Haydar Furgaç Hesap Enstitüsü'nün bulunduğu binada tanıştım. Üniversite giriş sınavlarını değerlendiren bu "mucize", 3 kat büyüklüğündeydi ve benim çözümü aylarca sürecek ekonomi modelimi, saniyeler içinde elime tutuşturmuştu.
Steve gibiler, katlara ancak sığan bilgisayarı, cebimize koymakla kalmadı, onun hayatımızdaki yerini yeniden pozisyonlayarak, "ateşi" insanlığın emrine verdi.
Ancak Steve'in yaptığı, garajında Apple'ı tasarlamak değildi yalnızca. Dokunduğu her alanı değiştirdi, dönüştürdü. Kendi yolunu izlemeyen şirketini terk ettiği yıllarda Pixar ve Next tecrübesi, köklü değişimin habercisi oldu. Kendi şirketine yeniden döndükten sonra olan biteni, hepiniz biliyorsunuz. Ben, cihazların arkasındaki ve daha derinde duran birkaç "başarıyı" aktarmak istiyorum.
Steve, satınalma tarzımızı değiştirdi. Müzik endüstrisinde yeni standartları oluşturdu. Onlarca dolara müzik, yüzlerce dolara yazılım alma dönemini sonlandırdı. Bin kişiye 10'ar dolardan yazılım satmak yerine milyonlara "centlerle" uygulama edinme imkânı sundu.
Bunu yaparken onbinlerce el sıktığı, binlerce kişiyi vizyoner duruşu ve çetin müzakereci enerjisiyle ikna etmeyi başardığını çok az kişi bilir.
Kendisi tarih olurken, bilgisayarda ilkleri de sonları da Steve tarihleştirdi. CD kullanan ve sonra bunu cihazlardan atan, Steve idi. Diğer herkes bize illa ki daktilo algısında karakterle boğuşmayı önerirken, o grafik tabanlı ve insana yakın cihazlar tasarladı. "Hard diske gerek yok" dedi, bilgi-işlem dinamiklerini, bulutların üstüne taşıdı.
Bir keresinde benim de bulunduğum bir ortamda, "insan zihni, algıladığından ötesini isteyemez" diyordu; "ta ki onlara gösterdiğimiz ana kadar." Steve, bize gösterdikleriyle zihnimizi, kaliteden fiyata, kolaylıktan faydaya dek her alanda "daha" iyisini talep edecek hale getirdi.
İtibar, meleklerin Allah katında sizin için söyledikleridir. Reklam ise sizin mezar taşınıza yazdıklarınız... Onun için benim söyleyeceklerim ise bu ve buna benzer şeyler işte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA