Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İzmir AK Parti adayı Yıldırım mı Günay mı?

İstanbul'da nasıl CHP ve çevresi yerel iktidarı alma hesapları yapıyorsa aynı şeyi İzmir'de AK Partililer yapıyor.
Şansları farklı çünkü İstanbul'da 39 ilçenin 13'ü CHP'liyken, İzmir'in 30 ilçesinden sadece biri AK Partili. Bu açıdan AK Partililerin işi hayli zor. Bu zorluğa rağmen AK Parti yarışı bırakmıyor. Dün de yazdım, en az 14 ilçeyi alma konusunda kararlılar.
Peki, bunu nasıl başaracaklar? İki gündür İzmir'in sokaklarını dolaşıyorum. İlk dikkat çeken şey her yerde varlığı hissedilen AK Parti teşkilatlarının İzmir'de pek görünür olmaması. Özellikle merkez ilçelerde yok gibiler. AK Parti İzmir il başkanı ve ekibinin sokaktaki karşılığı da bu nedenle bir hayli negatif. İl yönetiminin, İzmir'in sosyolojik yapısıyla ilgili bir siyaset geliştirmesinden söz edilemeyeceği gibi, değişen AK Parti'den çok klasik "Refah" geleneği imajı var. Yerel medyayla ilişkileri bile limoni. AK Parti bu eksikliği yüksek profilli adaylarla giderme hesabı yapıyor.
Kuşkusuz AK Parti'de çalışan her siyasi aktörün oya katkısı var ama İzmir'de alınan oylar, teşkilatın performansından çok Başbakan Tayyip Erdoğan adına geliyor. Bir de Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay gibi bilinen siyasi aktörlerin katkısıyla.
Tam da bu nedenle İzmir Büyükşehir adaylığı için de bu iki ismin adı geçiyor. Her ne kadar Binali Yıldırım'ın adı öne çıksa da Ertuğrul Günay'ın adaylığı ciddi ciddi konuşuluyor. Sürpriz olmaz. Çünkü Günay'ın son dönemdeki eleştirel tutumu, yoğun İzmir çıkarmaları ve İzmir sosyolojisine daha yakın duruşu şansını artırıyor. Bu olasılığın merkez seçmen üzerinde etkisini 2011 seçimlerinde gördük. Zaten AK Parti'nin bakanlık yapmış biri dışında çıkartacağı adayın da pek şansı yok.
CHP cephesine gelince... CHP'nin kalesi İzmir'de hem büyükşehir için hem de ilçeler için çok sayıda aday adayı var. Sayının çokluğuyla seçimin garanti oluşu arasındaki bağı burada da görüyoruz. Başkanlık ne kadar garantiyse başvuru da o kadar çok.
İzmir Büyükşehir için de ulusalcısından eski sağcısına çok sayıda aday adayı var. Ama üç isim öne çıkıyor; mevcut başkan Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer. Daha önce de Soyer'in sürpriz olabileceğini yazmıştım. Bu durum değişmiş değil.
Hangi aday olursa olsun İzmir seçimleri CHP açısından garanti görünüyor. Ancak bu AK Parti'nin bir sıçrama yapmayacağı anlamına gelmez. AK Parti'nin bu kez sadece seçim kazanmaya değil oyunu artırmaya da ihtiyacı var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA