Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gürcan Korkmaz

Devir değişti, tabii babalar da

Serpil Çekin
2000'lerde çocuk sahibi olan erkekler yeni bir baba profiliyle tanıştırdılar bizi. Onlarda eskinin otoriter baba figüründen eser yok. Hülya dergisi, 'zamane babaları'yla konuştu
ESKİDEN babalar babalık görevlerini yaptı, anneler de annelik görevlerini. Zira onlar öyle formatlanmıştı. Gördükleri, bildikleri, öğrendikleri buydu. Fakat gün geldi, insanoğlunun formatı değişti. Artık ne anneler bildiğimiz anne, ne de babalar bildiğimiz baba. Yeni nesil anneleri şimdiye kadar pek çok kez konuştuk. Peki ya babalar? Bebeğinin altını değiştiren, yemeğini yediren, onunla arkadaş gibi her şeyi paylaşan, otorite nedir bilmeyen yeni nesil babalar çok ama çok farklı...

'Büyümesini kaçırmamak için her anında yanındayım'

"Anneler artık babalar kadar dışarıda sorumluluk alıyorlar. Dolayısıyla babanın da evdeki sorumlulukları paylaşması gerek. Eski ailelerde daha fazla çocuk vardı, belki bu yüzden çocuklarla yeteri kadar ilgilenemiyorlardı. Artık bir ya da iki çocuk yapmayı tercih ediyor insanlar. Mesela ben hayatımda ikinci bir çocuğa sahip olacak mıyım bilmiyorum. O yüzden kızımın büyümesini kaçırmak istemiyorum. O yüzden uykusu, mama yemesi, banyosu, altının temizlemesi gibi işler benim için külfet değil bilakis büyük bir zevktir. Çocuklarımızla arkadaş olmalıyız, ben kendi babamda böyle bir yakınlık görmedim."
Gürcan Korkmaz, 35, reklâm müdürü/Defne, 14 aylık


'Yemeğindeki kılçığı bile dert ederim'
"Suphi'nin sorumluluklarını, doğduğundan beri, en az annesi kadar üstlendim. Çocukluğundan beri gece uyandığında onunla ilgilenmek, benim görevimdir. Ödevlerini yaptırmak, hastayken ilgilenmek, güvenliğini sağlamak zevkle yaptığım şeyler. Kılçıklı bir şey mi yiyor, yeterince çiğniyor mu, o yemek taze mi, ilaçları ona uygun mu, bütün bunlara dikkat ederim. Benim o kadar işimin arasında önceliğim hep Suphi'dir. Bu yüzden eşim seyahatte olduğunda gözü asla arkada kalmaz. Elimden ne geliyorsa yaparım, 'Annesi yapsın,' diye düşünmem."
Bedri Baykam, 50, ressam/Suphi, 8 yaşında

'Alışverişten nefret ederim, Ayşe için seve seve yapıyorum'
"Ayşe ile elimden geldiğince ilgilenirim. Evdeyken mutlaka ama mutlaka yemeğini ben yediririm, oynarım uyuturum. Özellikle onu uyutmaktan büyük zevk alıyorum. Birlikte uyurken hissettiğim şeyi hayatın hiçbir anında bulabileceğimi sanmıyorum. Bu yaşıma kadar alışveriş kavramını külfet olarak gören biri olmama rağmen, Ayşe için gidip alıveriş yaparım. Bu durum beni çok şaşırtıyor."
Mehmet Kütükçüoğlu, 39, mimar/Ayşe 3 yaşında

'Kızım için kariyerimi bıraktım'
"Dünya değişiyor. Artık herkes çekirdek aile olarak yaşıyor. Yeni nesil babalar da bunun gereği olarak çocuklarıyla daha çok ilgilenmeye başladılar. Biz eşimle çocuğumuza benim bakmamın daha doğru olacağına karar verdik. Eşim benden daha iyi bir kariyere sahipti. Onun işten ayrılıp çocuğumuza bakmasındansa benim bakmam daha uygun olacaktı. Bunu denemek istedim."
Osman Memiş, 43, turizmci/Nehir, 3 yaşında

'Neredeyse bir jinekolog ve pedagog kadar bilgiliyim'
"Eşimin hamile kaldığı dönemden itibaren hamilelik sürecinde ve sonrasında en az bir jinekolog ve pedagog kadar bilgi sahibi oldum. Okumadığım kitap, girmediğim internet sitesi kalmadı. Deniz'in dünyaya gelişiyle benim için her şey değişti. 'Deniz'den önce niye yaşamışım' demeye başladım. Oğlumun her şeyiyle büyük bir zevkle ilgileniyorum."
Değer Özergün, 34, gazeteci/Deniz, 3 yaşında