Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İhracatı kurtarma paketi geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, küçülen ihracat rakamlarına neşter olacak önemli kararlar açıkladı. İhracatçıya yönelik özel bir teşvik programı üzerinde çalışıldığını anlatan Davutoğlu "Reformlarda yavaşlama yok" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çift haneli küçülen ihracat için özel teşvikleri içeren yeni bir paket hazırladıklarını açıkladı. Lahey dönüşü uçakta yazarların sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Üretim, istihdam, Ar-Ge destekleri dışında, turizme yaptığımız gibi ihracata dönük özel bir teşvik çalışmamız olacak" dedi. 60 bin ihracatçıya soluk aldıracak yeni pakette, bedava navlundan özel krediye kadar birçok enstrümanın yer alması bekleniyor.

DÜŞÜŞTE 4 NEDEN VAR


Ticaret hacminin daralmasının arkasında dört neden bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Dünya ticaretinin artış hızının küçüldüğü bir dönemdeyiz. İhracattaki yavaşlamanın sebebi hükümetin takip ettiği politikalardan kaynaklanmıyor. Dünyada büyüme hızları düşüyor. Ekonomi büyümeyince ticaret yapma kapasitesi azalıyor. Emtia fiyatları da düşüyor. Bu da emtia fiyatlarından gelir elde eden ülkelerin ithal etme kapasitelerini daraltıyor. Mesela, Irak nedeniyle Türkiye'nin ihraç kapasitesi azalıyor." Türkiye'nin jeopolitik üsler dolayısıyla bazı ülkelerle düzenli ihracat yapabilir durumda olmadığına değinen Davutoğlu, tüm bu parametrelerin arka arkaya gelmesi nedeniyle ihracatta yavaşlama yaşandığını ifade etti.

VAATLERİ TUTACAĞIZ

Reform hızında yavaşlama olup olmadığına ilişkin soruya da Başbakan Davutoğlu, şu yanıtı verdi: "Reformlarda hiçbir yavaşlama yok. Bakın hükümet iki ayını doldurdu, vaatlerin yüzde 66'sı yerine getirildi. Bu daha önce olmuş bir şey değil. Mart bittiğinde bütün vaatler yerine getirilmiş olacak. Halka ne vaat ettiysek yapacağız. Hatta bazı arkadaşların kanaati zamana yayarak uygulamaktan yanaydı. Ben 'hayır' dedim. İlk üç aylık reformların yüzde 30'u Meclis'e gönderildi. Şu anda Ar-Ge görüşülüyor. Sonra da Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile Siyasi Etik Kanunu'nu Meclis'e yollayacağız."

YATIRIM ASLANIN AĞZINDA

2008'de küresel kriz başladıktan sonra Türkiye'nin komşu ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları imzaladığını ve vizeleri kaldırdığını hatırlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AB'yle ticaretimiz yüzde 55-60 düzeyindeydi. Komşu ülkelerin payını yüzde 8'den 32'ye çıkardık. Bu ülkelerde Arap Baharı başlayınca Afrika'ya yöneldik. Büyükelçilik sayısını 12'den 39'a yükselttik" dedi. Yeni pazar alternatiflerini artırmak için son zamanlarda Latin Amerika'nın hedef alındığını anlatan Davutoğlu, Brezilya ile olan ticarette patlama yaşandığını vurguladı. Davutoğlu, son dönemde Avrupa ekonomisinin toparlandığını vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Şimdi dikkat edin 3 aydır en çok görüştüğüm liderler Avrupalılar. Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye devam ediyor. Bunu gördük ve okuduk. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 8 kez bir araya geldik. Hollandalı yatırımcılarla buluştuk. İngiltere ve İsviçre'ye gittim. Riyad'da önemli yatırımcılarla görüştük. Bunları niye yapıyoruz? Çünkü artık yatırım aslanın ağzında. Türkiye tasarruf eden bir ülke değil. O yüzden başkasının yatırımını ülkeye çekmemiz lazım. Doğrudan yabancı yatırım ve ihracat olmadan Türkiye kalkınamaz. Bunun için çaba sarf ediyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA