Uykusuz çocuk obezite riski altında!

Çocukluk çağında yeterli ve kaliteli uyku alamayanlarda dikkat ve hafıza sorunları görülmektedir. İlerleyen dönemlerde ise, bu durum okul başarısını olumsuz etkileyebileceği gibi saldırgan davranışlara da yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, çocuklarda uyku sorunuyla ilgili bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 2.1.2019 11:11 Son Güncelleme: 2.1.2019 17:49
Uykusuz çocuk obezite riski altında!

KALİTELİ UYKU İÇİN…

Sağlıklı uyku alışkanlığının gelişmesi için; sallayarak, emzirerek uyutma alışkanlığı varsa, sonlandırılmalı. Bebek nerede yattıysa orada uyanmalı. Bebeğin sevdiği bir oyuncak veya battaniye ile uyumasına izin verilmelidir. Çocuğun kendi yatağında ve kendi kendine uyuması sağlanmalıdır. Uyku saati aile tarafından belirlenmeli ve bu konuda tutarlı olunmalıdır. Çocuk odasında televizyon olmamalıdır.

UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN

Yatma saatinden bir saat önce başlatılan hep aynı şekilde sürdürülen bir uyku rutini olmalı (diş fırçalama, banyo veya el ayak yıkama; pijamaların giyilmesi, yattığı yerde masal, ninni, kitap okunması gibi). Uyku rutini bitip, çocuk yatağına yatırıldıktan sonra onunla 5 dakikadan fazla vakit geçirilmemeli. Işığı söndürülmeli, karanlık korkusu varsa gece lambası kullanılabilir. Çocuğun uyku saatleri yaklaştığında evde dinginlik sağlanmalı. Evde hareketlilik devam ettiğinde çocuk; 'bir şeyleri kaçırıyorum!' düşüncesiyle uyumak istemeyebilir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Uykusuz çocuk obezite riski altında!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA