Uykusuz çocuk obezite riski altında!

Çocukluk çağında yeterli ve kaliteli uyku alamayanlarda dikkat ve hafıza sorunları görülmektedir. İlerleyen dönemlerde ise, bu durum okul başarısını olumsuz etkileyebileceği gibi saldırgan davranışlara da yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, çocuklarda uyku sorunuyla ilgili bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 2.1.2019 11:11 Son Güncelleme: 2.1.2019 17:49
Uykusuz çocuk obezite riski altında!

SALLANAN BEBEĞİN UYKU KALİTESİ AZALIYOR

Çocuğun uykusunun hafif olması, gazlı bebek olması, huyu (hareketli, zor sakinleştirilen), nörolojik gelişiminin geri olması, bademciklerinin ve geniz etinin hava yolunu daraltacak kadar büyük olması, bebeğin uyutulurken sallanması, emzirme gibi bir aracı kullanması, ailenin uzun çalışma saatleri, uyku sırasında sık kontrolle bebeğin uykusunun bölünmesi, kalabalık yaşam koşulları uyku kalitesini etkileyen durumlardır. Televizyon izlemek ve bilgisayar kullanmak da uykuya dalma süresini uzatıp, uyku derinliğini azaltır.

UYKUSUZLUK HAFIZAYI ETKİLİYOR

Yetersiz ve kalitesiz uyku, dikkat ve hafıza sorunlarına, kaygı bozukluğuna, saldırgan davranışlara, okul başarısızlığına yol açabilmektedir. Çocukluk çağında yaşanan uyku sorunlarının obeziteyle ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Uykusuz çocuk obezite riski altında!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA