Uykusuz çocuk obezite riski altında!

Çocukluk çağında yeterli ve kaliteli uyku alamayanlarda dikkat ve hafıza sorunları görülmektedir. İlerleyen dönemlerde ise, bu durum okul başarısını olumsuz etkileyebileceği gibi saldırgan davranışlara da yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, çocuklarda uyku sorunuyla ilgili bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 2.1.2019 11:11 Son Güncelleme: 2.1.2019 17:49
Uykusuz çocuk obezite riski altında!

BEBEK KENDİ BAŞINA UYUMAYI ÖĞRENMELİ

Uyku; farkındalığın ve çevresel uyaranlara yanıtın geri dönüşümlü olarak azaldığı, periyodik ve fizyolojik bir süreçtir.Bedenimiz uykuda sadece dinlenmez, aynı zamanda yenilenir. Zamanında doğan bir bebek günün ortalama 16-17 saatini uykuda geçirir. İlk haftalarda kısa aralıklı uyku periyotları, üçüncü haftadan sonra uzamaya ve geceye doğru kaymaya başlar. Bebeğin gündüz uykuları 3. aydan sonra kısalır. Bu dönemde bebekler, ebeveyn sallaması veya emerken uyuma gibi bir uyku aracı kullanmadan kendi kendilerine uyumayı öğrenebilirler.

Bebeğin kendi kendini sakinleştirip, uykuya dalması öğrenilen bir davranıştır. Yani annelerin bu zaman diliminde bebeklerine, kendi kendilerine uyuyabilmeyi öğretmeleri gerekir. 3 ila 6 ay arasında bebekler gece-gündüz ayrımı yapmaya başlarlar. 9 aylık bebeklerin yüzde 70'i gece boyunca aralıksız uyur. Bebeklerde sabah uykuları 2 yaş sonrasında biter; öğleden sonra uykusu 5 yaşına kadar devam edebilir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Uykusuz çocuk obezite riski altında!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA