Gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

Ülkemizde hamilelik fizyolojik bir süreç gibi değil de sanki 9 ay sürecek bir hastalık dönemi gibi algılanmakta, anne adayının iki can taşıdığı bu sebeple de iki kişilik yaşaması ve dikkat etmesi gerektiği düşünülmektedir.

Giriş Tarihi: 2.8.2019 10:10
Gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

İlk 20 hafta en fazla 2,5 kilogram alıp, ilerleyen haftalarda dengeli biçimde kilo alımının devam etmesi en idealidir. Hamilelikte alınan kilolara göz atarsak; yaklaşık 3,5 kilogramı bebeğe aittir. Bebeğinizin yanı sıra karnınızda 500 gram bebeğin eşi (plasenta), 1 kilogram kadar da amnion sıvısı taşırsınız. Rahminizde de büyüme ve kilo artışı olur ki bu da 1 kilogram kadardır. Memeler ise 300-500 gram kadar artar. Kan - sıvı miktarı için de 6 kilogramlık bir artış hesaplarsak; ortalama olarak 11 - 14 kilogram arası ideal sayılabilir. Bu veriler tahmini olmakta olup kişiye göre değişebilir.

Doğum ile beraber bu hesapta gördüğümüz kilolar kaybolacak ve bebek ile birlikte gicektir. Ancak üstüne alınan kilolar gebelikte annelere hatıra kalan ve vermek için uğraştıran kilolar olacaktır. Bu sebeple gebelik boyunca kilo takibinin iyi yapılması, dengeli ve kaliteli beslenme çok önemlidir.

Kilo alımı ve beslenmeniz doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından boy ve kilonuza göre hesaplanan vücut kitle indeksinize, ek hastalıklarınıza göre uygun biçimde hesaplanır ve kişiselleştirilir. Normal VKI (vücut kitle indeksi 18,5'in altında) ile gebe kaldıysanız yani zayıfsanız tahmini hamilelik boyunca yaklaşık olarak 15 kilogram almanız uygun olacaktır. Fazla kilo ile hamileliğe başladıysanız ve VKI yüksek ise hamilelik süresince 8-9 kilogram almanız bebeğin gelişimi için uygun sayılabilir. Son dönem trendlerine ve estetik kaygılara kapılıp, sadece 5-6 kilo alanlar var ki şunu bilmeleri lazım; gebelik süresince 9'dan az kilo alanların, normal seviye kilo alanlara göre yüksek oranda erken doğum ve düşük kilolu bebek doğurma riskleri bulunmaktadır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Gebelikte ne kadar kilo alınmalı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA