50 yıl sonra gün yüzüne çıkan hazineler
1970’li yıllardan itibaren Avrupalı bir işadamının koleksiyonunda olan Arshile Gorky ve Wassily Kandinsky’e ait iki nadide tablo yaklaşık 50 yıl sonra yeniden gün yüzüne çıkıyor. Sotheby’s Müzayedevi’nin Modern ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’nde açık arttırmaya çıkacak tabloların toplamda 5.08 milyon dolara (yaklaşık 41 milyon TL’ye) satılması bekleniyor.
25 Mart'ta Londra'da akşam müzayedesinde açık arttırmaya çıkacak olan eserlerden Gorky'nin Garden in Sochi (Soçi'de Bahçe) isimli serisinde yer alan eser 1940-1941 yılları arasında tamamlanmış. Aynı seriden iki eser ise MoMA'nın (Museum of Modern Art) koleksiyonunda yer alıyor.
Soyut ve dışavurumcu yapıtlarıyla tanınan Gorky, 120'li yıllarda Picasso ve Kandinsky etkisindeydi. 1940'lı yıllarda ise Avrupalı sürrealist ressamlar Joan Miro, Andre Masson ve Matta'dan etkilendi. Sanat.ının 2018 yılında New York'ta Christie's Müzayedeevi tarafından gerçekleştirilen açık arttırmasında Good Afternon, Mrs. Lincoln isimli eseri 14 milyon dolara satılarak rekor kırmıştı.
İKİ ESER DE MÜZE GÖRDÜ
Kandinski'nin Quatre (Kare) isimli eseri ise 1927 yılında tamamlanmış. Dama tahtası figürünü andıran eser Avrupalı koleksiyoner tarafından 1975 yılında Pariste'ki Galerie Maeght'ten satın alınmış. Gorky'nin eserini ise aynı koleksiyoner Torino!dqaki Galateadan 1971 yılında satın almış. Her iki eser de pek çok müzede gösterilmiş.
EN SON HABERLER
- 1 Usta ellerin becerisini geleceğe taşıyan vizyon: Emine Erdoğan’dan geleneksel sanatlara destek
- 2 Afyonkarahisar’da yine Guinness Dünya Rekoru kırıldı!
- 3 Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli filmi "Efsaneler Takımı" vizyona girdi
- 4 35 projeye 12 milyon destek
- 5 Kendinizi yükseltin Gelenek size doğru inmez
- 6 Stanislavski ve Nemiroviç-Dançenko Bale Topluluğu Türkiye’deki ilk gösterisini AKM'de gerçekleştirdi!
- 7 Türk Telekom, Darülaceze sakinlerini kültür-sanatın kalbi AKM’de ağırladı
- 8 Bakan Ersoy duyurdu: Asırlık mabetler yeniden cemaatiyle buluşacak!
- 9 Esenler’de sezonun yeni adı: "Sezai Karakoç"
- 10 62 bin 701 eser, 5 farklı tema, tek çatı! Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi açıldı!