Günümüzde pek çoğumuz gün içerisinde çeşitli ağrılarla mücadele ediyoruz. Kimimiz baş ağrısı yaşarken kimimiz boyun kimimiz ise bel ağrısından muzdarip. Bu ağrıların ardında çok farklı nedenler olabileceği gibi hepsinin bir ortak noktası da bulunuyor olabilir; yediklerimiz.
Gün boyu geçmeyen baş, boyun ya da bel ağrıları çoğu zaman stres, duruş bozukluğu ya da yorgunluğa bağlanıyor. Oysa uzmanlara göre ağrıların kaynağı sandığımızdan çok daha yakında, hatta tabağımızda olabilir. Lezzetli olduğu için sıkça tercih edilen bazı gıdalar, vücutta sessizce iltihabı artırarak kronik ağrıların zeminini hazırlıyor. Beslenme alışkanlıklarıyla ağrı arasındaki bu gizli bağlantı ise çoğu kişi tarafından fark edilmiyor.
Dr. Nisa Aslam ağrının yaygın nedenlerinden birinin iltihaplanma olduğunu söyleyerek; "Ancak birçok kişi, farkında olmadan beslenme alışkanlıklarıyla vücudunu iltihaba daha açık bir hale getiriyor olabilir" dedi.
AĞRILARIN EN BÜYÜK NEDENİ
Başlıca suçlular ise ultra işlenmiş gıdalar. Yani hamur işleri, börekler, bisküviler, hazır yemekler ve atıştırmalıklar…
Dr. Aslam bu konuda şunları söylüyor:
"Ultra işlenmiş gıdalar iltihaplanmaya birkaç yoldan neden olabilir. Genellikle şeker, tuz ve doymuş yağ oranları yüksektir ve bunlar vücutta iltihap göstergelerinin artmasıyla ilişkilidir.
Yüksek şeker, tuz ve doymuş yağ içeren gıdalar tüketildikten sonra vücutta daha yüksek düzeyde iltihap yapıcı bileşiklerin görüldüğüne dair kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca bu gıdalar, daha besleyici seçeneklerin yerini alır; bu da magnezyum, çinko ve C vitamini gibi önemli anti-inflamatuvar besin öğelerinin daha az alınmasına yol açar.
"Ultra işlenmiş gıdalar genellikle lif bakımından da fakirdir. Oysa liften zengin beslenmenin iltihabı azalttığı bilinmektedir. Yüksek lifli diyetler, bağırsak mikrobiyotası üzerinden iltihabı iyileştirebilir; sağlıklı ve sağlıksız mikroplar arasındaki dengeyi koruyarak bağırsak bütünlüğünü destekler ve iltihap yapabilecek katkı maddelerinin emilimini azaltır.
Ultra işlenmiş gıdalar, bağırsakta daha düşük mikrobiyal çeşitlilik ve daha yüksek iltihapla ilişkili mikroplarla bağlantılıdır; bu da vücutta iltihabın artmasına katkı sağlar."
İLTİHAPLA MÜCADELE İÇİN NASIL BESLENİLMELİ?
Dr. Aslam, pratik ve uygulanabilir beslenme önerilerinde bulunuyor:
Ultra işlenmiş gıdaları azaltın: Hamur işleri, börekler, bisküviler ve cips gibi ürünlerden uzak durun.
Sağlıklı bir bağırsak ve dengeli mikrobiyota için bol lif tüketin: esmer pirinç, kepekli makarna, arpa ve kinoa gibi tam, işlenmemiş tahılları tercih edin.
Renkli sebze ve meyvelerin tüketimini artırın. Yeşil yapraklılar, brokoli ve Brüksel lahanası gibi lahana türleri, havuç, pancar, bal kabağı; ayrıca çilek ve diğer orman meyveleri, elma, muz, turunçgiller, üzüm ve kivi gibi her renkten meyveler tüketin. Bu besinler sadece lif sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek çok sayıda bitkisel bileşik de içerir.