Sağlıklı yaşam ve beslenme tarihin her döneminde insanoğlunun yaşamının merkezinde yer aldı. Arşiv belgeleri incelendiğinde Osmanlı'da her dönemde sağlıkla ilgili çok kıymetli bilgiler kayıtlara geçirilir. O dönemde yapılan hala geçerliliğini koruyan baş ucu öğütlerine sizler için yer verdik. Sakın beslenmenizde bu iki besini birlikte tüketmeyin. İşte o öğretiler
Osmanlı döneminde beslenme ve sağlıklı yaşam alimlerin en kıymetlilerinden sayılırdı. Birçok tarif günümüze taşınırken arşivlerin tozlu raflarından yeni bilgiler ışığında sağlıklı yaşam rehberi. Beslenmenizde bu hataları yapmayın!
Osmanlı'dan günümüze başucu öğütleri listelendi. Ne zaman, hangi besinler tüketilmeli, hangi besinler hangileriyle tüketilmeli, tüketilmemeli?
ÜZÜM VE İNCİR!
Osmanlı tıbbında, en besleyici ve faydalı gıdalar arasında sayılan üzüm ve incir ikilisiydi. Bu iki meyve bedene güç ve kuvvet vermesi açısından oldukça önemli görülürdü.
EN FAYDALI MEYVELER ONLAR!
En faydalı meyveler arasında mayhoş nar, elma ve armut bulunurdu. Eğer bu meyveler günümüzde tüketilecekse, organik olarak yetiştirilenlerin tercih edilmesi önerilir.
MEYVELER DALINDAN KOPARILIP HEMEN TÜKETİLMEMELİ!
Osmanlı döneminde meyveleri dalından koparıp hemen tüketmek sağlık açısından uygun bulunmazdı. Meyvelerin olgunlaşma dönemini bekleyip dalından kopardıktan sonra bir süre bekletilmesi uygun bulunurdu. Bu meyvenin besin değeri açısından en iyi haline ulaşabilmenin yoluydu.
BAL EN İYİ GIDALARDAN!
Bal iyi gıdalar arasında öncelikli bir yere sahipti. En faydalısıysa işlenmemiş petek ballardı.
Kuru yemişler arasında ise kızıl üzüm, kabuğu soyulmuş badem, kuru incir ve ceviz içi tavsiye edilenlerdi.
SİNDİRİMİ BÖYLE KOLAYLAŞTIRIN!
Eğer vücutta sindirimi zorlaştıracak ağır, nişastalı ve yağlı besinler tüketildiyse bunların yanından sindirimi kolaylaştıran yeşil sebzelerin tüketilmesi önerilirdi. Marul, kabak, semiz otu yaprağı gibi…
O BESİNLERİ SÜREKLİ TÜKETMEK YAŞLANDIRIYOR!
Ekşi gıdaları ve yemekleri sık sık tüketmek veya sürekli olarak ekşi yiyeceklerle beslenmek zararlı bulunurdu.
Bu tür beslenme alışkanlığının öncelikle sinirlere zarar verebileceği, vücudu kurutabileceği ve erken yaşlanmaya neden olabileceği düşünülürdü.
TATLI MİDEYİ TEMBELLEŞTİRİR!
Osmanlı bilginlerine göre sürekli tatlı yemek mideyi tembelleştirir ve iştahı kötü etkilerdi. Bunun yerine dengeli bir şekilde tüketmek gerekir.
BU BESİNLERİ ASLA SÜTLE TÜKETMEYİN!
Osmanlı hekimleri ayrıca süt ile balığı, süt ile yaş peyniri, süt ile yumurtayı ve süt ile yoğurdu da bir arada tüketmeyi önermezdi. Süt ile ekşi gıdalar da bir arada yenmezdi.