Scientific American'ın bu yıl yaptığı bir açıklamaya göre, bu fenomen "konfeti illüzyonu" olarak bilinen bir algı yanılgısından kaynaklanıyor.
Journal of Illusion, bu etkiyi şöyle tanımlıyor: "Konfeti illüzyonu, birden fazla renkten oluşan çizgili bir arka planın, renkleri nasıl algıladığımızı etkilediği bir durumdur."
Bu etkinin meyve filelerinde nasıl çalıştığını ilk keşfeden kişi ise Alman algı psikoloğu Karl Gegenfurtner. Sage Journals'da yayımlanan araştırmasında Gegenfurtner, "Turuncu bir file, yeşilimsi veya olgunlaşmamış portakalların bile daha canlı ve olgun görünmesini sağlayabilir" diyor.

FİLE RENGİNİN ROLÜ
Araştırmaya göre, file renginin algı üzerindeki etkisi iki faktörden kaynaklanıyor:
File ve meyve arasındaki renk kontrastı
File ile meyve arasındaki ışık yansımaları
Bu iki etki, meyvelerin olduğundan daha canlı ve çekici görünmesini sağlıyor. Ancak bu durum yanıltıcı olabiliyor; olgun olduğunu düşündüğünüz meyveler aslında istediğiniz kadar taze çıkmayabilir.

FİLELER NEDEN KULLANILIYOR?
Elbette fileler sadece görsel etkiden ibaret değil. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin "nefes almasına" olanak tanıyarak, çürüme riskini azaltıyor. Ancak, olgunluğun yanıltıcı algısını göz önünde bulundurarak, doğru seçim yapmak için başka yöntemler denemek gerekebilir.

DOĞRU MEYVE NASIL SEÇİLİR?
Filedeki illüzyona kanmamak için meyveleri dikkatle incelemek iyi bir yöntemdir. Örneğin:
Doku: Yüzeydeki pürüzsüzlük ve sertlik olgunluk hakkında ipucu verebilir.
Ağırlık: Turunçgiller, elma ve nar gibi meyveler olgunlaştıkça daha ağır hissedilir.
Koku: Taze ve olgun meyveler, aromalarını belirgin şekilde hissettirir.