Arıcılık yapmak, aslında oldukça ustalık isteyen, dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Büyük emek ve çaba istemektedir fakat tüm bunların sonunda harika bir sonuç ile tüm bunları unutturacak türden de bir iştir. Arıcılık ile ilgilenen kişilerin bu eylemi hangi bölgede gerçekleştireceklerini belirlemeleri, buna göre eylem planı hazırlamaları ve uygulamaları son derece elzemdir.
Arıcılık, Türkiye'de oldukça yaygın yapılmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde arıcılık en çok Ordu, Adana ve Muğla illerinde yapılmaktadır. Bu üç il, bal üretimi ve arıcılık konusunda zirvededir. Ülkemizde bal üretimi genellikle engebeli alanlarda yapılır. Bu nedenle bal üretimi en yoğun Ordu, Adana ve Muğla'da yapılmaktadır.
Arılar çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde daha verimli bir şekilde bal toplarlar. Tüm çiçekler aynı zamanda açıp aynı zamanda solarsa burada arıların yeteri kadar çiçeklerden faydalanamadığı bir durum meydana gelebilir. Bu nedenle rakım yüksek seçildiğinde bu problem büyük oranda ortadan kalkar. Örneğin arılar 600 rakımda iken 1600 rakımlı bir yere göre oldukça az bal üretimi gerçekleştirirler ve nektarı toplayacakları çiçek türleri değişir.
Rakım yükseldikçe çiçek zenginliği artar ve bal üretiminden alınan verim çok fazlalaşır. Kaliteli bal üretimi yapmak istiyorsanız yüksek rakımlı bir üretim yeri tercih etmenizde büyük fayda var.
Türkiye'de genellikle arıcılık faaliyetleri Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars platosu ve Ege bölgesinde yapılır. İl olarak bakıldığında ise Ordu, Çanakkale, Muğla, Kars ve Artvin arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı yerlerdir.
Aynı zamanda Türkiye, dünyada arıcılığın en yaygın olarak yapıldığı ikinci ülke olma özelliğini taşımaktadır.
Arıcılık, yukarıda da söz ettiğimiz gibi en çok engebeli arazilerde yapılır ve rakımı fazla olan yerler daha çok tercih edilir. Faydalı bir üretim için bunlar olmazsa olmazlardır.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Aşağıda paylaştığımız haritadan Türkiye'de bölgelere göre bal üretim miktarını görebilirsiniz.