Sarımsak tüm dünyada oldukça sık kullanılan bir sebzedir. Ülkemiz ve ülkemizin özellikle Kastamonu gibi bazı şehirleri ise sarımsak yetiştiriciliği bakımından önemli yerler arasında yer alır. Her evin demirbaşı sayılabilecek bir sebze olan sarımsağın dikim işlemi iklime göre Şubat- Mayıs ayları arasında yapılabilir.
Sebze ve meyve yetiştiriciliğinde ne kadar alana ne kadar dikim yapılması gerektiği oldukça önemlidir. 1 dönüm 1000 metrekare alandır. 1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsak ekiminde üretilecek tarlaya sarımsak dikiminden en az 4 ay önce toprağa organik gübre uygulanması gerekir. Bu gübreleme toprağın 25 cm altına kadar sürümle karıştırılmalıdır. Daha sonrasında sarımsak bitkisinin boyu 30 ile 40 cm boyuna geldiği zaman toprağa serpme yöntemi ile potasyum nitrat gübresi atılması gerekir.
Sarımsağın hasat zamanı için belirlenen net bir tarih yoktur. Hasat zamanı tamamen dikim yapılan zamana, iklim şartlarına bağlı olsa da yaklaşık 1- 2 ay olarak söylenir. Kesin belirlenemediği için mahsulün toplanmaya hazır olup olmadığını gözle takip etmek gerekir.
Sarımsak bitkisinin yaprakları kurumaya yani sararıp kahverengiye dönmeye başladığı zaman hasat zamanının başlaması gerekir. Dişler kurumaya başladığı zaman sarımsakları hasat etmek önemlidir.
Ekilen sarımsakların doğru bir biçimde yetişebilmesi ve köklerinin gelişimini sağlayabilmesi için sulanmaya ve bununla birlikte nemli kalmaya ihtiyaç duyar. Sarımsağın kaç günde bir sulanması gerektiğini ise ortam koşulları belirler.
Yağmur yağmayan bir bölge ise sarımsaklar haftada bir defa sulanmalıdır. Daha sonra mevsim ısınmaya başladığı zaman sarımsak sulama sıklığı azaltılmalıdır. Çünkü sarımsaklar gelişmek ve doğru bir şekilde büyümek için sıcak ve kuru bir ortama ihtiyaç duyar.