Köken olarak Hindistan bölgesinde yetişen mango, Güney Asya'dan gelen tropikal bir meyvedir. Meyvelerin kralı olarak bilinen mangonun 500'den fazla çeşidi olduğu söyleniyor. Uzun ömürlü bir ağaç çeşidi olan bu meyvenin 300 yaşında meyve vermesi de mümkün. Akdeniz bölgesinin de mango üretimi için uygun şartları sağlaması, bu meyveye olan ilgiyi büyük oranda arttırmıştır. Ülkemizde Datça yarımadasından başlayıp Hatay iline kadar uzanan bu zengin içerikli meyve sıklıkla tüketilir. Sağladığı faydalar sayesinde ün salan bu meyvenin nasıl ekildiği de merak konusudur. Kendi evinde veya bahçesinde mango yetiştirmek isteyen kişiler, uygun şartları sağladıktan sonra, bundan güzel verim alabilirler. Bu sebeple mango çekirdeğinin nasıl çimlendirildiği, meyve verip vermediği son zamanlarda sıklıkla araştırılmaktadır.
Mango çekirdeğini çimlendirme işlemi için öncelikle mangoyu ortadan ikiye ayırmalısınız. Ortasında çıkan çekirdeği meyveden ayırdıktan sonra, dışındaki sert katmanı çıkarmalısınız. İçinden iri bir fasulye tanesine benzeyen tohum çıkacaktır. Bu tohumu çıkarmak için birkaç gününüzü ayırmanız gerekebilir. Böylece çekirdeğin özelliğini yitirmeden tohuma ulaşabilirsiniz.
Çekirdeği ıslak bir peçeteye, pamuğa veya beze sarıp, poşetin içine koymanız gerekecektir. Ağzı bağlı poşetin içerisinde kalan çekirdek 1-2 hafta içerisinde çimlenecektir. Bu surede çimlenen çekirdeğin yaprak vermeye başladığına da şahit olacaksınız. Bu işlemden sonra saksıya geçebilirsiniz.
Mango çekirdeğinin yetiştirilmesi oldukça basittir. Bu noktada önemli olan doğru adımları takip etmektir. Mango çekirdeği meyve verir fakat bu biraz uzun zaman alabilir. Tohumdan yetişen mango ağacının meyve vermesi 8 yıla kadar uzayabilir. Hatta bazı durumlarda meyve vermeyebilir.
Uygun şartlarda yetişen mango fidanı ise genel olarak 3 yaşında meyve vermeye başlar. 5 yaşına geldiğinde bir mango bitkisinden 100 mango meyvesi alınır.
Mango çekirdeği çıkartılıp, 1-2 hafta bekletildikten sonra çimlenir ve saksıya dikimi gerçekleşir. Mango çekirdeği dikimi aşamasından sonra dikkat edilmesi gereken nokta aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır.
Uygun iklim koşulu ve toprak yapısı sağlandığı müddetçe mango çekirdeğinin gelişimi gerçekleşir. Buradaki önemli husus, kış aylarında dikilen mango çekirdeğinin sıfır derecenin altında yetişmeyeceğidir.
Sağlığımız açısından faydalı meyvelerden birisi olan mangonun evlerde nasıl yetiştirildiği, çok merak edilen bir konudur. Bunun için ilk aşama, mango çekirdeğini uygun bir şekilde çıkarmaktır. Mangoyu kestiğinizde ortasında çıkan çekirdek, meyvenin etine yapışmış bir şekildedir.
Çekirdeği meyvenin etinden ayırdıktan sonra, dış katmandaki yapıyı yarıp içindeki fasulyeye benzeyen tohumu çıkarmanız gerekir. Bunun için işlemi birkaç gün içerisinde yapmalısınız. Bu işlemi çekirdek özelliğini yitirmeden yapmalısınız. Meyvenin çekirdeğini bir-iki gün kuruttuktan sonra çıkarmak daha kolay olacaktır.