Çilek Türkiye'de en çok Akdeniz ikliminin olduğu yerlere uyum sağlayan meyvelerdendir. Akdeniz Bölgesi'nin yazları sıcak kışları da ılık olması bu meyve için ideal bir ortam olmasını sağlamıştır. Çilek meyvesi Akdeniz bölgesi, Ege ve Marmara bölgelerinde çok fazla yetiştirilir. En fazla ise Muğla şehrinde yetiştirildiği söylenebilir.
Çilek ilkbahar aylarında yetişen ve tüketilen bir meyvedir. Bu bitkinin yetiştiriciliği farklı toprak türlerinde yapılabilir. Ancak toprağının mineral açısından zengin olması gerekir. İlkbahar mevsiminde sürgünleri sürekli uzayan çileklerin sürekli tomurcuk vermesi meyve devamlılığı sağlar. Bu meyvenin verimli olabilmesi için şu koşullar önemlidir:
Çilek meyvesi ilkbahar aylarında çok fazla yetiştirilse de kış aylarında da tezgahlarda görülebilir.
Çilek eskiden yalnızca ilkbahar aylarında bulunan bir meyve türüydü. Bu mevsimde doğal koşullarında yetiştiği için çok daha lezzetlidir. İlkbahar mevsiminde sıklıkla tüketilen çilek bitkisinin ömrü toprak üzerinde 1-3 ay arasındadır. Yaz ortalarında sıcaklıklar nedeniyle bu bitkilerin sulamasının iyi yapılması gerekir.
Çilek meyvesi tarım faaliyetlerde ki gelişmeler sayesinde kışın da tüketilebilir. Büyük marketlerin manav reyonlarında ya da pazarlarda çilek bulunabilir. Seracılık yöntemleri ile yetiştirilen çilekler hem kırmızı hem de sulu olarak yaz meyvesinden farksız bir şekilde yetiştirilir.
Çilek tüketimi nisan ayından başlayarak haziran aylarına kadar devam eder. Bu meyveler günümüzde yılın her ayında bulunarak tüketilebiliyor. Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.