İsrail'de yedek bir askerin, Demir Kubbe hava savunma sistemine ait kritik bilgileri para karşılığında İran istihbaratına sızdırdığı iddiası büyük yankı uyandırdı. Aylar süren temasın ardından gözaltına alınan şüphelinin, sistemin teknik detaylarını, görev yapısını ve hassas görüntülerini paylaştığı öne sürülürken, olay ülkenin güvenlik zaaflarıyla ilgili ciddi tartışmaları da beraberinde getirdi.
İsrail'de yedek bir askerin, ülkenin en kritik savunma sistemlerinden Demir Kubbe'ye ilişkin gizli bilgileri İran istihbaratına para karşılığında sızdırdığı iddiası dünya basınında geniş yer buldu. Aylar süren temasın ardından yakalanan şüphelinin, sistemin işleyişine dair kritik detayları ve görüntüleri paylaştığı öne sürüldü.
Güvenlik kaynakları, 26 yaşındaki askerin aylar boyunca İran bağlantılı unsurlarla temas kurduğunu ve kritik verileri para karşılığında paylaştığını açıkladı.
İRAN AJANI TELEGRAM ÜZERİNDEN TEMASA GEÇTİ
İsrail polisi ve iç istihbarat teşkilatının ortak açıklamasına göre, İran bağlantılı bir ajan, Telegram üzerinden farklı kimliklerle İsrailli sivilleri devşirmeye çalıştı. "Ophelia" takma adını kullanan bu kişinin, Aralık 2025'te şüpheli askerle iletişime geçtiği ve iş birliği karşılığında para teklif ettiği belirtildi.
İddiaya göre asker, ilk etapta dijital cüzdan bilgilerini paylaşarak küçük miktarlarda ödeme aldı. Sürecin ilerleyen aşamalarında ise kimliğini doğrulamak için pasaport görüntüsü gönderdi ve karşılığında yeni ödemeler aldı.
DEMİR KUBBE'YE AİT KRİTİK BİLGİLERİ PAYLAŞTI
Soruşturma dosyasına göre şüpheli, görev yaptığı birlik üzerinden Demir Kubbe sistemine dair birçok kritik bilgiyi İranlı ajana aktardı. Bu bilgiler arasında sistemdeki görev dağılımı, teknik personelin rolleri, bataryaların yapısı ve konuşlandırılma süreçleri yer aldı.
Ayrıca şüphelinin, cep telefonunda sakladığı 27 fotoğraf ve videoyu da karşı tarafa ilettiği ifade edildi. Bu görüntülerde fırlatma süreçleri, atış hızı ve mühimmat yükleme gibi son derece hassas detayların bulunduğu kaydedildi.
HEDEFTE ÜST DÜZEY İSİMLER VARDI
İranlı ajanın daha sonra askerden çok daha ileri düzey taleplerde bulunduğu ortaya çıktı. İddiaya göre ajan, siyasetçiler, askerler ve pilotlar gibi kritik görevlerdeki kişilerin isimlerini istedi. Özellikle mali sorunları olan veya zafiyet gösterebilecek kişilerin hedef alındığı, her bir isim için yaklaşık 10 bin dolar teklif edildiği belirtildi.
"BİRKAÇ YÜZ DOLAR İÇİN DEVLET SIRRI"
İsrail basınında yer alan haberlere göre, şüpheli askerin tüm bu bilgileri yalnızca birkaç yüz dolar karşılığında aktardığı öne sürüldü. Savcılık, şüpheli hakkında "savaş sırasında düşmana yardım", "devlet güvenliğini tehlikeye atma" ve "İran'a fayda sağlayabilecek bilgi paylaşımı" suçlamalarıyla dava açtı.