Hürmüz'de gerilim tırmanırken, Tahran'ın asimetrik savunma seçeneklerini çeşitlendirdiği konuşuluyor. ABD basını, İran'ın mayın taşıyabilen yunuslar gibi sıra dışı yöntemleri değerlendirdiğini bildirdi.
Hürmüz Boğazı, küresel enerji ticaretinin en kritik noktalarından biri olarak şubat ayında başlayan ABD/İsrail İran savaşının merkezine yerleşti.
İran'ın bölgede ticari gemilere yönelik hamleleri, dünya petrol ve LNG arzının önemli bir bölümünü etkileyerek piyasalarda ciddi bir belirsizlik yarattı. Bu süreçte Tahran, deniz trafiğini sekteye uğratarak stratejik bir baskı unsuru oluşturdu.
ABD'NİN KARŞI HAMLESİ: LİMANLARA ABLUKA
ABD Donanması, çatışmaların ilerleyen haftalarında İran limanlarından yapılan sevkiyatlara yönelik geniş çaplı bir abluka başlattı.
Ancak İranlı kaynaklara göre bu alternatifler, toplam ticaretin yalnızca yaklaşık %40'ını karşılayabiliyor. Bu da deniz yollarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
İRAN'DA FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖNE ÇIKIYOR
İran siyasetinde mevcut tabloya yönelik farklı yaklaşımlar dikkat çekiyor. Bazı çevreler, diplomasi ve müzakere yoluyla çözüm arayışını öncelikli görüyor.
Diğer kesimler ise daha aktif bir stratejiyle baskının dengelenebileceğini savunuyor.
Uzmanlara göre bu durum, İran'ın önünde birden fazla yol bulunduğunu ve karar sürecinin dinamik şekilde ilerlediğini gösteriyor.
The Wall Street Journal'a göre İranlı yetkililer, ABD savaş gemilerine karşı şu yöntemleri değerlendirmeye aldı: